Sobotka vysvětloval, proč nechce více jednotek NATO. Rusko pro nás není hrozba

16.06.2014 16:09

Nedávno se nechal premiér Bohuslav Sobotka slyšet, že Česká republika nebude volat po posílení vojenské přítomnosti jednotek NATO v Evropě. Na svém názoru trvá, vysvětlil to v rozhovoru pro týdeník Respekt.

Sobotka vysvětloval, proč nechce více jednotek NATO. Rusko pro nás není hrozba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

„Od samého počátku ukrajinské krize jsem přesvědčený, že konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem nemá vojenské, ale pouze politické a diplomatické řešení. Proto nemůžu souhlasit s posilováním jednotek USA v Evropě,“ vysvětluje v rozhovoru pro týdeník Respekt premiér Bohuslav Sobotka.

„Nemáme žádné signály, že by se Rusko chystalo napadnout některou z členských zemí NATO nebo některou z členských zemí Evropské unie. Ten spor, k němuž došlo, je geopolitický a zčásti hospodářský, a je otázka, jestli má Ukrajina právo rozhodnout samostatně o své budoucnosti. Já jsem přesvědčen, že ano, ale v okamžiku, kdy Unie pokračuje v integraci a v rozšiřování směrem na východ, tak může narazit na jiné představy Ruska o integraci východní Evropy,“ míní premiér.

Podle Sobotky nemá posílení vojenských jednotek na hranicích NATO nic společného s jádrem ukrajinsko-ruského konfliktu. Ohrožené se podle něj cítí Polsko a pobaltské státy, Česko však ne. „Česká republika v ohrožení není. Diskusi o posílení jednotek NATO iniciovaly země, jež se cítí být ohrožené, a já jejich obavy plně respektuji,“ dodává s tím, že na rozdíl od pobaltských států v ČR nejsou silné ruské menšiny.

„Samozřejmě že postup Ruska je přijatelný. Nicméně v prostoru střední a východní Evropy zůstává Rusko naším vzdálenějším sousedem a obchodním partnerem. Musíme čas od času přemýšlet též o motivech, jež vedou Rusko k takovým reakcím,“ míní Sobotka, podle něhož je potřeba v příštích letech více mluvit mezi Evropskou unií a Ruskem o integračních ambicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…