Sobotka zahájil sjezd u tabule s fixem. Napravil už prý leccos, co tu napáchala pravice

13.03.2015 11:14

Bohuslav Sobotka zahájil sjezd se slovy, že věří, že všechna rozhodnutí budou učiněna ve prospěch demokracie a všech občanů. Na začátku proslovu připomněl jako při každém sjezdu jména zemřelých členů strany během uplynulých dvou let a následovala minuta ticha. Ve svém projevu dále připomínal úspěchy své vlády a neopomněl zmínit neúspěchy Nečasovy vlády, které nyní ČSSD napravuje. Vyjádřil se i ke koaličnímu partnerovi ANO, kde zmínil, s čím nesouhlasí u Andreje Babiše.

Sobotka zahájil sjezd u tabule s fixem. Napravil už prý leccos, co tu napáchala pravice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka poděkoval voličům za podporu ve volbách proti pravici, která učinila během své vlády mnoho špatných rozhodnutí. Podle něj se žádná ze stran v nynější koaliční vládě na nich nepodílela, a proto je "vládou změny". Cokoliv jiného by podle něj bylo zradou na voličích.

Dle jeho slov tvoří osm ministrů ČSSD profesionální tým, který plní svoji práci bez skandálů. Nebyl tedy prý důvod, aby své ministry měnil. Upozornil, že čistky a časté střídání ministrů rozkládají státní správu.

ČSSD prý nešla do vlády za každou cenu, nýbrž tvrdým vyjednáváním. Doufá v dobrou spolupráci s koaličními partnery. Sociální demokracie se zasloužila prý o to, aby se nezvyšovala daň z přidané hodnoty, a ujistil, že za její vlády se daň zvyšovat nebude. Zasadila se podle něj i o to, aby se snížila daň například u léků.

Zpráva o činnosti, kterou Sobotka zveřejnil již před sjezdem

V koalici podle něj dochází ke kompromisům i pro ČSSD často bolestivým. "Ve všech vyspělých zemích existuje zvýšená daň pro velké firmy a bohaté. Všude platí, že velké firmy platí více než malé," uvedl Sobotka. V současné koalici se prý však nepodařilo tento názor zatím prosadit. Pokusí se ale navrátit toto téma k projednávání.

Podle Sobotky se snažila ČSSD vyjednávat s církvemi o změně v dohodě o restitucích, které nevýhodně vyjednala Nečasova vláda. Bohužel se to prý nepodařilo a aktuální je tak Nečasova dohoda o restitucích.

Je si jist, že by se neměla vláda hádat, jako se to například dělo za Nečasovy vlády. Měla by se prý využít šance, kterou jim občané dali, jelikož takto pohodlná vládnoucí většina se již nemusí opakovat. Premiér Sobotka prohlásil, že si váží podpory občanů a slíbil, že jeho vláda bude dělat samé dobré kroky.

Sobotka lituje toho, že se předseda hnutí ANO Andrej Babiš nevzdal svého působení v holdingové společnosti Agrofert ve spojitosti s tím, že se stal ministrem, a tím součástí vlády. "České právní prostředí není připraveno na takový střet zájmů," upozornil.

„Chci, aby ČSSD byla klidnou, ale i rozhodnou silou,“ zvolal Bohuslav Sobotka.

Předseda u tabule

Následně přešel od pultíku k tabuli v zadní části pódia a projev se změnil v prezentaci. Předseda na tabuli předvedl deset úspěchů vlády ČSSD kalibru "Zrušili jsme Julínkovy poplatky" nebo "Stop podnikání s chudobou". Jednotlivé body okomentoval a  následně  fixem odškrtl.  Sál ho při každém odškrtnutí políčka odměnil potleskem.

Po návratu k pultíku pak sdělil, že jeho vláda upustila od nesprávné politiky bývalé vlády a začala s politikou zvýšení bezpečnosti občanů, snižování nezaměstnanosti a celkového zvýšení životního standardu.

Pak vyzval, aby se vzhledem k tomu, co se děje v Evropě a ve světě, zvýšila bezpečnost státu. Minulé vlády prý nedbaly na bezpečnost, důsledkem toho byly podle jeho slov metanolové kauzy a Vrbětice. Sobotka se pak vyznal, že je rád, že existuje Evropská unie, která sjednocuje národy a zamezuje tak nacionalismu, který by stavěl jednotlivé evropské národy proti sobě.

Ukrajinský konflikt podle něj není občanskou válkou, ale globálním konfliktem, který je třeba řešit jednáním. Podotkl, že vláda odmítla dodání zbraní na Ukrajinu, které by vedlo k eskalaci konfliktu. Sobotka zmínil, že je pro diplomatické řešení ukrajinského konfliktu.

Na závěr vzpomněl na heslo ČSSD z voleb v roce 1990, kdy ji prý poprvé volil. Dnes je o jeho platnosti prý přesvědčen více než kdy dříve: „Budoucnost má své jméno: Sociální demokracie,“ zvolal z pódia.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …