Sobotka zůstává neoblomný: Hejtman Rozbořil musí opustit funkci

16.10.2015 16:32

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka dnes po příjezdu do Olomouce zopakoval, že obviněný olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) musí odstoupit. Sobotka se sejde s Rozbořilem a poté zasedne vedení krajské organizace ČSSD, které bude za účasti stranického předsedy jednat o dalším Rozbořilově působení v čele hejtmanství a kandidátky pro krajské volby. Policie hejtmana v údajné korupční kauze obvinila z podplácení. Rozbořil s obviněním nesouhlasí a zatím nerezignoval na hejtmana ani krajského lídra ČSSD.

Sobotka zůstává neoblomný: Hejtman Rozbořil musí opustit funkci
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman s hejtmanem Olomouckého kraje Jiřím Rozbořilem

"Myslím, že je to poměrně jednoduché řešení a je to řešení, které je nasnadě. Určitě nejsem jediný v sociální demokracii, kdo si myslí, že je potřeba reagovat takovýmto způsobem," odpověděl Sobotka po příjezdu před sídlo krajské organizace ČSSD v centru Olomouce na dotaz novinářů, zda trvá na své výzvě, aby Rozbořil odstoupil.

Pokud někdo zastává veřejnou funkci a je obviněn ze spáchání trestného činu, tak by podle Sobotky měl z této funkce odstoupit, věnovat se své obhajobě a "nezatěžovat veřejnou funkci řešením takovéhoto problému". Sobotka nyní jedná s Rozbořilem, který ho o schůzku požádal. Od 17:00 bude zasedat krajský výkonný výbor ČSSD. "Myslím, že krajský výbor musí tuto situaci jednoznačně vyřešit," podotkl Sobotka.

Rozbořil, který je hejtmanem od roku 2012, novinářům ve čtvrtek řekl, že úplatek nenabízel. "Má role v této kauze je podle mého názoru nepodstatná a rozhodně nejsem klíčovou osobou," uvedl. Proti obvinění podal stížnost. Zároveň řekl, že zatím nebude rezignovat a o svém případu se rozhodl informovat krajské i celostátní vedení ČSSD, ve kterém ale mezitím začaly sílit hlasy žádající jeho rezignaci.

V olomoucké korupční kauze, která se v úterý dostala na veřejnost při domovních prohlídkách v Olomouci i Praze, byli vedle Rozbořila obviněni také náměstek ředitele olomoucké krajské policie Karel Kadlec, šéf tamní hospodářské kriminálky Radek Petrůj a vlivný olomoucký podnikatel a blízký přítel Ivana Langra Ivan Kyselý. Za údajné ovlivňování kauz jim hrozí až deset let vězení. Obvinění policisté asi budou postaveni mimo službu po propuštění z vazby.

Ostravský okresní soud ve čtvrtek poslal do vazby tři ze čtyř obviněných kvůli obavě z ovlivňování svědků a pokračování v trestné činnosti. Pro Rozbořila žalobce vazbu nežádal.

Detektivové z Útvaru pro odhalovaní organizovaného zločinu (ÚOOZ) na případu pracovali přes rok a dospěli k závěru, že se podezřelí podíleli na ovlivňování některých trestních kauz a únicích informací ze spisů, což negativně ovlivňovalo vyšetření případů.

Podle serveru Neovlivní.cz má ÚOOZ podezření, že bylo ovlivněno vyšetřování údajných machinací v extraligovém hokejovém klubu HC Olomouc, financování jednoho z regionálních akvaparků či výstavba jezdeckého areálu v Olomouci-Lazcích. Rozbořil prý nabízel Kadlecovi úplatek za to, že bude odloženo vyšetřování dotací pro projekt jezdeckého klubu, uvedl server s odvoláním na policejní odposlechy. Kadlec údajně nabídku přijal.

V úterý pak zahájili detektivové akci Vidkun, provedli řadu domovních prohlídek a postupně zadrželi či předvedli několik lidí včetně bývalého ministra vnitra Ivana Langra. Jen v jeho bytě v Olomouci strávili více než 13 hodin, ale nakonec ho propustili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…