Sobotkův kabinet prodiskutuje volební zákony nebo situaci v Řecku

01.07.2015 6:04

Členy koaliční vlády dnes čeká hned trojí jednání. Nejprve zasednou v klasické sestavě a prodiskutují například návrh na změnu volebních zákonů nebo aktuální situaci v Řecku a její možné dopady na Česko. Hodinu před polednem se pak k ministrům přidají členové Asociace krajů, aby společně jednali o rozpočtu na příští rok. Odpoledne ještě řadu členů vlády čeká jednání koaliční rady o koncepci sociálního bydlení nebo zálohovaném výživném.

Sobotkův kabinet prodiskutuje volební zákony nebo situaci v Řecku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka zahajuje schůzi vlády

S návrhem volebních změn, které mají vést ke zvýšení zastoupení žen na kandidátkách pro sněmovní a krajské volby alespoň na 40 procent, přišla dvojice ministrů sociální demokracie - ministr vnitra Milan Chovanec a ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier. Proti návrhu se ale staví lidovci i hnutí ANO. Před týdnem vláda tento bod odložila a jeho schválení se nedá čekat ani dnes.

Projít by naopak mohl návrh přestupkového zákona a zákona o odpovědnosti za přestupky, který měla vláda taktéž na stole v minulém týdnu. Nově se kabinet bude zabývat zákonem o ozdravných postupech a řešení krize na finančním trhu, který ukládá bankám, družstevních záložnám a obchodníkům s cennými papíry povinnost přispívat do Fondu pro řešení krize, nebo novelou audiovizuálního zákona, která by měla stanovit, kolik peněz bude český stát dávat na podporu tuzemské filmové tvorby.

Na programu je také novela energetického zákona z dílny opozičního Úsvitu nebo senátní novela občanského soudního řádu a exekučního řádu. Vláda nejspíš nepodpoří ani jeden z těchto návrhů. Kabinet na stůl dostane i zprávu o situaci v oblasti migrace a integrace cizinců na území České republiky v roce 2014 nebo strategii digitální gramotnosti Česka na období 2015 až 2020.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…