Sobotkův sliz a pokrytectví, hysterka Němcová. Žluč a pomsta. Zemanův kalašnikov má ještě ostrou dohru

28.01.2016 16:38

Prezident republiky se ještě jednou vyjádřil k aféře „kalašnikov“. Někteří politici podle něj vyvodili, že chce premiéra Bohuslava Sobotku zastřelit. Jiní politici svou hysterickou reakcí ze sebe udělali tak trochu šašky.

Sobotkův sliz a pokrytectví, hysterka Němcová. Žluč a pomsta. Zemanův kalašnikov má ještě ostrou dohru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér České republiky Bohuslav Sobotka

„Někteří politici vyvodili, že chci pana Sobotku zastřelit, i když v té jediné větě nebyl jmenován,“ řekl Zeman v Mikulově na závěr své návštěvy jižní Moravy. „Nebudu jmenovat politiky, kteří podle mého názoru ze sebe svojí hysterickou reakcí udělali tak trochu šašky,“ dodal.

Někteří politici Zemanova slova odsoudili. Premiér Bohuslav Sobotka označil výroky hlavy státu za hloupé a uvedl, že děsí jeho děti. Zemana zkritizovali i Miroslav Kalousek, Karel Schwarzenberg či Vojtěch Filip, Milan Chovanec a šéfové obou komor parlamentu Jan Hamáček a Milan Štěch. Miroslava Němcová kvůli tomu dokonce chtěla svolat mimořádnou schůzi sněmovny.

„Je ohrožen samotný princip parlamentní republiky,“ varovala naléhavě Miroslava Němcová. Podle ní není Česká republika prezidentskou republikou, a proto prezident nemá co zasahovat do odvolávání premiéra. Nemluvě o způsobu, jaký doporučuje.

Podle Miroslavy Němcové prezident překročil všechny meze. Proto navrhla k odhlasování usnesení o třech bodech. Podle prvního Poslanecká sněmovna ostře odmítá výroky prezidenta republiky, podle druhého sněmovna konstatuje, že výroky prezidenta směřují proti demokratickému charakteru republiky, a za třetí pak žádá prezidenta republiky, aby se omluvil předsedovi vlády i české veřejnosti.

Co doopravdy řekl prezident

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o Zemanových slovech na adresu svých kritiků stran výroku o kalašnikovu myslí. Někteří politici uvedli, že média Zemanův výrok překroutila, protože Zeman Sobotku přímo vůbec nezmínil, naopak mluvil o politicích obecně a na prvním místě zmínil samotného prezidenta. Někteří politici přiznali, že podlehli v počátku zkreslení ze strany médií.

Zeman totiž pronesla tato slova: „Tak… Chcete-li se zbavit jakéhokoliv politika, prezidenta nevyjímaje, je k tomu jediná demokratická cesta. A to jsou svobodné volby, které v daném případě budou za rok. Vypadáte mladě, takže roku 2017 se zcela určitě dožijete. A pak existuje nedemokratická cesta a ta se jmenuje kalašnikov.“ Zeman odpověděl na otázku studentky na setkání s občany v Tišňově. Tazatelku zajímalo, jakou mají občané možnost zbavit se premiéra Sobotky, protože „určitě nestojí za českým národem, ale proti němu“.   

Kdyby někteří politici naslouchali svým občanům a plnili jejich vůli, nemuseli by se cítit býti šašky

Premiér Bohuslav Sobotka na dotaz neodpověděl. Ani další kritici Zemana jako Kalousek, Chovanec, Štěch, Hamáček a Němcová.

„Protože jsem žádnou hysterickou reakci neučinil, mohl jsem ty, kteří takovou hysterií trpí, upozornit na to, že jde o jejich pozdní lítost nad úpadkem politické kultury, kterého byli strůjci, když bez povšimnutí tolerovali útoky na komunisty,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Obávám se, že se spíše ztrapnil prezident. Premiér Sobotka byl měl už přestat brát zemanovské výroky vážně,“ odpověděl redakci čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Kdyby někteří politici naslouchali svým občanům a plnili jejich vůli, nemuseli by se cítit býti šašky,“ míní předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Nevím, proč by měli být za šašky ti, kteří kritizovali nepatřičný a zcela, mírnými slovy řečeno, nevkusný výrok prezidenta. Ať byl myšlen jakkoli. Ať byl myšlen vůči komukoli. Vyjádření pana premiéra k tomuto výroku bylo pak zcela na místě. Prezident republiky by měl být nejvyšší autoritou ve státě a podle toho by se měl také vyjadřovat,“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„Souhlasím, vidím to stejně. Myslím si, že je třeba ukončit ataky na prezidenta, ataky na premiéra. Není to důstojné,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ANO a předseda Severočechů.cz Bronislav Schwarz.

Naštvaní a vyděšení občané začínají děsit vlastizrádné politiky

„Prezident řekl: ‚Chcete-li se zbavit jakéhokoli politika, prezidenta nevyjímaje, je k tomu jediná demokratická cesta a tou jsou svobodné volby, které v daném případě budou za rok. Vypadáte mladě, takže roku 2017 se zcela určitě dožijete. A pak existuje nedemokratická cesta a ta se jmenuje kalašnikov.‘ Výrok skutečně nemluví o tom, že by bylo třeba střílet premiéra. Faktem je, ze výrok je reakcí na dotaz občana nespokojeného s vlastizrádnou činností pana Sobotky a spol. a věřím, že poté, co zvaním nepřátelských migrantů vyděsila vládní koalice s Kalouskem občany, začínají naštvaní a vyděšení občané děsit vlastizrádné politiky. Nelegální migranti vraždí, znásilňují a pokračuje jejich útok na Evropu. A pro naše média a politiky je největší problém suchý, faktografický a pravdivý výrok prezidenta – to je příznačné pro mediální svět, v jakém žijeme. A pozoruhodné je, že když se pana premiéra ptali, zda se v souvislosti s invazí Arabů nebojí o své děti, otázku ignoroval. Teď je prý ale i s dětmi vyděšený z výroků prezidenta. To je výstavní ukázka pokrytectví a politického slizu,“ uvedl poslanec a předseda SPD Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Tak doporučil bych přečíst si dnešní skvělý článek profesora Jana Kellera v Právu, mimochodem je europoslancem za ČSSD. Tomu, co včera spustil bolestínský premiér, který vztáhl prezidentovu větu na sebe, aniž v ní jeho jméno padlo, a také na své děti a dokonce i na své přátele, se ani tak nedivím. On nikdy v reálném životě nebyl, vždy se pohyboval v politickém skleníku sekretariátů, poradců a parlamentu, s lidmi, kteří se živí prací, kontakt ztratil, a chybí mu tudíž pohled chlapa. To, co z prezidentovy věty udělala média, tomu už se také nedivím. Vždyť jim nevoněla ani prezidentova věta ‚tato země je naše…‘ Co mě ale velmi nemile překvapilo, jsou rozhořčené reakce některých politiků z levicového spektra, především předsedů obou komor parlamentu, kteří dokonce vydali vůči prezidentovi zdrcující prohlášení, jež ovšem zapomněli umístit na své weby. Co ale nezapomněli napsat čtenáři a co na serverech zůstalo, například Novinky.cz, jsou reakce na premiérovo bolestínské prohlášení. Včera jich tam bylo pod Sobotkovým prohlášením kolem 1 600 a řekl bych, že s ním souhlasilo tak do deseti procent respondentů. Takže je třeba vytáhnout paty mezi lidi a umožnit jim, aby se nemuseli ptát prezidenta, ale přímo jeho,“ říká předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Sobotku se Zemanem si lze představit jako symbol jing a jang v pohybu. Čím více prostoru dá Sobotka Zemanovi svou polovičatou a bezobsažnou politikou, tím více ho zaplní Zeman svou razantní rétorikou, v obsahu často stavějící na správných postřezích, formou si ale zahrávající s nejnižšími pudy. Je to ale racionální, vykalkulovaná hra. Pro naši budoucnost ale plusově nepřispívá ani jeden z nich, jen prohlubují rozkol v české společnosti. Do zemanovsky narcistní debaty na téma, kdo se více ztrapnil, se nechci zapojovat. Spory prezidenta a premiéra o zahraniční politiku se už bohužel staly tradicí české politiky. Oč lepší by bylo, kdyby zaujali jasné, společné stanovisko k migraci dovnitř i navenek, zejména k Evropské unii. O co relevantněji bude dnes znít hlas Poláků se synergíí premiérky, prezidenta a nejvýznamnějších představitelů vládních stran. Určitě mají některé odlišné akcenty, ale nešlo by je překonat v národním zájmu? Musíme dát vždy přednost národnímu sportu, tj. osobní nevraživosti a permanentnímu volebnímu boji?“ uvedl poslanec ODS Martin Novotný.

Pan prezident dlouhodobě šíří nevhodnými výroky agresivitu ve společnosti

„Je mi líto, ale pan prezident dlouhodobě šíří nevhodnými výroky agresivitu ve společnosti,“ reagovala místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Žijeme v demokratické zemi a také pan prezident by měl umět přijmout oprávněnou kritiku. Rozumím tomu, že prezident využívá dlouhodobé nepopularity politiků u naší veřejnosti, ale měl by mít jisté mantinely, které by ve svých projevech neměl překročit. Já osobně jsem prezidentovo tolik kritizované vyjádření bral spíše jako velmi nepovedený bonmot. Problém je, že šíření nenávisti ve společnosti, kterému pan prezident často svým jednáním a výroky napomáhá, nikomu a ničemu nepomůže. Ba právě naopak. Žijeme ve složité době a ve zhoršeném bezpečnostním prostředí. Proto by mělo být prioritou všech politiků zajistit každodenní bezpečnost občanů, a ne si navzájem podrážet nohy,“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Když už se šlápne do bláta, je nejlepší v něm dále nešlapat a nerozmazávat ho,“ reagoval poslanec a místopředseda Úsvitu Karel Fiedler.

„Nepovažuji za nutné komentovat všechny výroky pana prezidenta, je zde nebezpečí vytržení z kontextu a zbytečných nedorozumění. Očekávám, že pan prezident bude zvažovat svá slova. Potřebujeme, aby spolupracoval s vládou i s parlamentem na posílení bezpečnosti a také na společném postupu v rámci EU,“ říká poslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Zejména taková hysterka Němcová by to potřebovala...

„Trochu neudělali šašky? Trochu opravdu ne. Udělali ze sebe obr šašky a hlupáky navíc. Mám za to, že by se měli nechat vyšetřit v ušní ordinaci, proč jim neslouží sluch, nebo se vrátit do školních lavic, aby se naučili číst. Zejména taková hysterka Němcová by to potřebovala. Její perlení ve sněmovně mě k tomu doporučení opravňuje. Všichni ti křiklouni by si měli zase a znova poslechnout, popřípadě přečíst, co a jak pan prezident doopravdy řekl. Není v jeho odpovědi jediné slovo o Sobotkovi, hovoří o politicích včetně prezidenta. Jeho odpověď mi připadá logická. Podívejte se na americký vzor demokracie, před kterým se právě ti ‚pupínkující se‘ politici hluboce klaní. Kolik prezidentů si zavraždili, pravda, ne kalašnikovem, ale to není rozhodující. Ostatně přiznání agenta CIA, že z rozkazu zavraždil Marilyn Monroe a 37 dalších vlivných lidí, přičemž k jeho smrtelné posteli postavila FBI stráž, aby nemohl povědět o dalších lumpárnách konaných touto demokratickou společností, hovoří samo o sobě. Prezident uvedl tu demokratickou cestu, tedy svobodné volby, nebo cestu nedemokratickou kalašnikovem. Nic více a nic méně! Hysterie kolem jeho výroku je směšná a zřejmě se někomu hodí do scénáře jeho skandalizování,“ uvedl senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

„Netvrdím, že i mezi politiky nelze mnohé šašky nalézt. Ať tak, nebo tak. Ale tady se jich musím zastat. Reagovali totiž na opětovně pokroucené informace některých závislých médií. Přečtěte si, jak to podávají po dvou dnech. Není to náhoda, ale ostuda. Přiznávám, že i já měl prvotní informace zcela jiné. Dřepím totiž ve sněmovně. I když jižní Morava by byla jistě zajímavějším místem. Nejen však proto, že bych vše mohl slyšet na vlastní uši. Takže mi promiňte, ale já bych tuto zcela umělou kauzu spláchl. Máme snad podstatnější problémy. Nu a když vidíte, jak umějí někteří novináři pokroutit výrok pana prezidenta, musí nás trknout, jak asi lžou v jiné, podstatnější oblasti,“ upozorňuje poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„S těmi šašky má Miloš Zeman naprostou pravdu,“ reagoval poslanec ANO Pavel Plzák.

„Prezidentův bonmot nebyl úplně šťastný, i když lidsky omluvitelný. Osobně však využívám jiný druh humoru, možná pro publikum méně vděčný. Někteří politici však v tomto bonmotu spatřovali šanci na laciné politické body a rozehrávali zcela stupidní mediální hru ‚na anarchistu Zemana a ubližovanou paní Demokracii‘. A že se někteří chovali v tomto ohledu či hře, chcete-li, jako šašci, je nepochybné. Do každého pseudodramatického kousku totiž i šašci patří,“ míní poslanec KSČM Jiří Valenta.

Jsem se Zemanem spokojen

„Já jsem Miloše Zemana přímo volil. Znal jsem ho už jako předsedu ČSSD. Bylo mi jasné, že bude dělat a říkat, co považuje pro tuto zemi za dobré. Že se tvrdě střetne se svými oponenty, to jsem taky čekal a taky k tomu stále dochází. Na rozdíl od svých kritiků vždy ví, co dělá, co dělat bude a jaký bude výsledek. Já jsem s ním spokojen,“ řekl senátor ČSSD Miloš Malý.

„V podstatě se pouze ptám: ‚Kdo je šašek?‘ Já v tom mám zcela jasno,“ reagoval senátor STAN Jan Horník.

„Téměř pokaždé, když dostávám dotaz na vyjádření pana prezidenta vůči politikům i k jeho komentářům na situaci a dění u nás, pro které užívá velmi často bonmoty, vždy to skončí tak, že to vyvolává rozporuplné emoce ve společnosti a poté to ‚upřesní‘ a následně nám dá ‚duchaplný návod na správné chápání‘ jeho druhé tiskové, neomylné ‚já‘ z Hradu. Opakoval jsem mnohokrát, že si přeji prezidenta, kterého si mohu vážit, tedy moudrého, objektivního, takového, který posuzuje věci s nadhledem, velkorysostí a nestranně. Dokonce mám rád u politiků i určitou lehkou nadsázku, inteligentní vtipnost a rozšafnost. Jestli to tak je, nechť posoudí každý sám,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Petrů.

„Kdyby totéž, co řekl prezident, řekl kdokoli jiný, bude mít vážné problémy se zákonem. Prezidenta v tomto ohledu chrání Ústava ČR a může být souzen jen za velezradu. Jak chtít od lidí slušnost a úctu ke druhým lidem, když prezident jde takovýmto příkladem?“ ptá se poslanec ODS Petr Bendl.

Veřejnoprávní média horší než bulvár

„Některá média se – bohužel – stávají veřejnoprávním bulvárem. Řešíme média v Polsku, a přitom u nás dochází k plíživému přejímání moci v médiích. Stále častěji si kladu otázku, proč to mají platit občané – koncesionáři,“ uvedl poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„‚Bonmot‘ pana prezidenta považuji za nešťastný nejenom v souvislosti s premiérem Sobotkou, ale i proto, že jej lze považovat za návod, jak se vypořádat s neoblíbenými politiky,“ sdělil poslanec ČSSD František Adámek.

„Já z prezidentových slov strach nemám, protože mezi Zemany si neubližujeme,“ smál se senátor ODS Jaroslav Zeman. „Bral bych to vše s humorem. Ti, kteří kdysi rozhodli o přímé volbě hlavy státu, museli počítat, že může vyhrát volby svérázný politik, který jim nemusí ‚sedět‘,“ dodal senátor.

„Ano, ta reakce byla hysterická a očekávatelně hysterická, ale na druhou stranu je třeba říci, že tento vtip se panu prezidentovi nepovedl,“ uvedl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Suchaři dělají z komára velblouda

„Někteří politici, jak jsem se mnohokráte přesvědčila, vůbec nerozumějí humoru, nadsázkám a jsou, jak se česky říká, suchaři. Když k tomu přidáte ještě další vlastnosti, udělá se z komára velbloud a pak se národ dobře baví,“ uvedla poslankyně ČSSD Marie Benešová.

„Máme mnohem důležitější starosti, než se zabývat rozborem bonmotů pana prezidenta. Bylo by dobré, aby si všichni kolegové uvědomili faktickou situaci naší země a Evropské unie a začali společně jednat. Občané si nás platí za práci pro ně, a ne za řeči o řečech,“ míní senátor Jozef Regec.

„Pokud se budeme držet ´zbrojařské rétoriky pana prezidenta, pak je třeba na rovinu přiznat, že s tímto kalašnikovem opravdu hodně přestřelil. Pan prezident rád zpestřuje svá prohlášení a odpovědi na dotazy všemožnými bonmoty, přirovnáními a vtipnými historkami. Všichni to vědí a každý to už tak nějak očekává. Většinou se mu i daří, i když občas jen velmi těsně, nepřekročit míru dobrého vkusu. Obvykle mě jeho rétorická zručnost i pobaví. Ale zde jsem se opravdu nesmál. Podobná vyjádření patří k pivu do hospody, dále ne. Pan prezident si patrně neuvědomuje, jaké asociace mohou podobná vyjádření vyvolat. Nejvíce mě ale mrzí, že pan prezident nedokázal přiznat chybu a neomluvil se. Chybovat je přece lidské,“ říká senátor ČSSD Petr Gawlas.    

„Myslím, že každý normální člověk ví, že zmínka o kalašnikovu byl vtip řečený charakteristickým stylem Miloše Zemana, takže je třeba to brát trochu s nadsázkou a humorem. Nevím, proč se z toho dělá taková aféra,“ diví se poslanec ANO Matěj Fichtner.

„Myslím, že další diskuse je mlácením prázdné slámy,“ uvedl poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Nemyslím si nic, je zbytečné se touto věcí zdržovat a není třeba ji komentovat,“ říká poslanec ANO Pavel Čihák.

„Miloš Zeman by měl veřejně přiznat, že jeho bonmot tentokrát nebyl vhodný a nebyl na místě. Měl by si uvědomit, že je prezidentem ČR, a ne důchodcem z Vysočiny, chrlícím kabaretním způsobem své žlučovité bonmoty. Vše má své meze a Miloš Zeman tentokrát skutečně s ‚kalašnikovem‘ přestřelil. Respektive mediálně ‚postřelil‘ sám sebe. Jeho nešťastný bonmot ne každý pochopil a může být v kontextu otázky, na kterou bonmotem prezident reagoval, skutečně vykládán jako nabádání k agresivitě vůči premiérovi či ústavním činitelům. Vinu na tom může mít i mediální zkreslení prezidentova vyjádření. Kontext a podstata jsou však zřejmé. Nicméně věřím, že to tak skutečně nemyslel. Jasné však je, že díky nešťastně zvolené formě se do této aféry prostě zbytečně sám zamotal. Pomstychtivost a agresivita nejsou a nemohou být programem. Prezident by se měl nad věcné spory s premiérem a sociální demokracií povznést a nedávat jim osobní rozměr,“ uvedl poslanec ČSSD Richard Dolejš.

„V zájmu stability našeho státu, v době krize spojené s evropskou migrační invazí je uklidnění sporu mezi prezidentem a premiérem prioritou. Oba by se měli pokusit znovu nastavit standardní komunikaci a spolupráci. Otázkou je, zda propast mezi prezidentem a premiérem není tak hluboká, že je normalizace jejich vztahů ve skutečnosti nereálná. To by nebyla dobrá zpráva. Jediný, kdo z tohoto stavu bude těžit a těží, je oligarcha a majitel politické divize skupiny Agrofert Andrej Babiš. Tomu tento stav vyhovuje, a proto se k prezidentovi přisál jako klíště. Toto spojenectví má jasný cíl, a to pomsta Miloše Zemana vedoucí k totálnímu oslabení sociální demokracie před krajskými volbami. S tím je spojený efekt pro oligarchu Babiše, a to další koncentrace politické, ekonomické a mediální moci do jeho rukou. Bohužel se prokazuje, že Miloš Zeman asi není schopný překročit vlastní stín a své vlastní bolístky z minulosti. Jeho ego je evidentně na prvním místě. To ovšem nemění nic na tom, že prezidentův postoj k migraci je mi blízký,“ dodal Richard Dolejš.

Zeman také již dříve řekl, že se po jeho výroku strhla hysterická kampaň. Podle něho je Česká republika demokratickým státem. „Tak jednoznačně musíme preferovat právě demokratické formy, které jsou sice pomalejší, ale na druhé straně účinnější,“ uvedl.

Připomněl ale také, že mnoho významných politiků bylo ve své funkci zastřeleno. Například prezident USA John F. Kennedy, indická premiérka Indira Gándhíová nebo prvorepublikový ministr financí Alois Rašín. Hovořil též i o ubodání švédského politika Olofa Palmeho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…