Sociálním pracovníkům na Praze 5 nově slouží hovorna, zde mají klid pro dětské klienty, prozradil místostarosta

13.10.2013 9:35

Jedním z cílů novely zákona o sociálně právní ochraně bylo vytvoření podmínek pro kvalitní výkon sociálně-právní agendy. Především šlo o zavedení moderních nástrojů sociální práce - vyhodnocení situace dítěte a rodiny, stanovení individuálního plánu ochrany dítěte a pořádání případových konferencí, sdělil k tomu redakci zástupce starosty MČ Praha 5 JUDr. Petr Lachnit.

Sociálním pracovníkům na Praze 5 nově slouží hovorna, zde mají klid pro dětské klienty, prozradil místostarosta
Foto: Redakce
Popisek: Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5

Podmínky pro kvalitní výkon odpovědné agendy sociálního pracovníka jsou vytvářeny prostřednictvím tzv. standardizace. Sociálně-právní ochrana dětí je agendou v přenesené působnosti vykonávanou úřadem na základě standardů kvality práce. Oddělení sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) je tedy povinno se řídit při výkonu sociálně-právní ochrany standardy kvality sociálně-právní ochrany.

JUDr. Petr Lachnit dále uvádí: „Naplněním jednoho ze standardů bylo i zřízení speciální místnosti `hovorny` na našem úřadě. Hovornu mají k dispozici sociální pracovnice oddělení sociálně-právní ochrany dětí. Hovorna vznikla uvolněním jedné kanceláře v budově úřadu MČ Praha 5. Nová hovorna je reakcí na to, že v minulosti probíhaly pohovory s dětmi v kancelářích sociálních pracovnic nebo kurátorek. Do kanceláří při pohovorech velmi často vstupovaly další osoby, zvonily telefony a celkově byla atmosféra pro vedení pohovoru ne zcela optimální.“

Městská část Praha 5 proto podpořila zřízení přátelsky laděné místnosti – hovorny, pro provádění pohovorů s dětmi. Děti při jednání s kurátory nebo sociálními pracovníky totiž potřebují navodit pocit bezpečí a domácího prostředí, zapomenout na to, že jsou na úřadě.  Právě tomu pomáhá nově zřízená hovorna. Hovorna je vybavená gaučem, hračkami, kreslícími potřebami a dalšími pomůckami vhodnými k objasnění vztahů v primární a širší rodině. Děti se v této hovorně cítí bezpečně a tím získávají pocit jistoty a možnost sdělení osobních témat, která jsou pro ně stresující. Sociální pracovnice pak může vést rozhovor s dítětem dle zásad vedení rozhovoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …