Sociolog Hampl natočil VIDEO: Nejsou to uprchlíci, ale kolonisté! A toto by nám rádi provedli

22.06.2015 18:26

Sociolog Petr Hampl se rozhodl prostřednictvím videa zveřejněného na serveru youtube.com vysvětlit, jaký je rozdíl mezi skutečným uprchlíkem, přistěhovalcem a kolonistou. A z toho vyvodil, co to znamená pro současnou situaci, která v Evropě ohledně uprchlíků panuje.

Sociolog Hampl natočil VIDEO: Nejsou to uprchlíci, ale kolonisté! A toto by nám rádi provedli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sociolog Petr Hampl

Nejprve se Hampl rozhodl vysvětlit, kdo to vlastně uprchlík je. Uprchlík je podle něj člověk, kterému kvůli válečnému konfliktu hrozí smrt. „Hrozilo by, že na náš dům spadnou bomby, hrozilo by, že nás zabijou, hrozilo by, že sem přijde Islámský stát nebo nějaká jiná děsivá banda,“ popsal možnou situaci, která „vyrábí“ uprchlíky. „A já bych musel vzít děti, manželku, možná co bych nacpal do jednoho kufru, a utíkal bych. A zastavili bychom se někde o stovky kilometrů dál, kde bychom měli pocit, že je to bezpečné,“ popsal chování typického uprchlíka.

Když se některým lidem něco takového stane, je to strašlivé a je důležité takovým lidem pomáhat. Problém je ale podle Hampla v tom, že z lidí, kteří teď přicházejí do Evropy, ať už z Afriky nebo z Asie přes Řecko, nikdo není v tomto smyslu uprchlíkem. „Protože všichni přicházejí ze zemí, které už jsou bezpečné. Takže přicházejí ‚jenom proto‘, aby si nějak zlepšili svoji situaci,“ tvrdí Hampl.

Přistěhovalec je ochoten přijmout náš systém hodnot

Přistěhovalec je podle něj člověk, který se chce například stát občanem ČR, ale nyní bydlí v jiné části světa. „Z nějakého důvodu je pro něj ČR atraktivní. Může to být ten důvod, že je tu dobrá svoboda náboženství, mohou to být ekonomické důvody. Může to být úplně něco jiného. Prostě je to člověk, který se k nám chce nastěhovat,“ charakterizoval Hampl přistěhovalce. Myslím si, že takový člověk by měl mít možnost podat žádost o to, aby se k nám přistěhoval. Podmínkou jeho přijetí by ale mělo být, aby byl ochoten přijmout náš systém hodnot, náš životní styl, naše náboženství, naše základní vzorce chování. A naše společnost by jej přijala, pokud by zrovna jeho potřebovala. „Jsi třicetiletý strojní inženýr? Takových máme letos málo. Pojď k nám. Když tady budeš nějaký čas žít, dostaneš občanství,“ uvedl Hampl s tím, že ale také můžeme říct: „Sorry, jsi ochoten se přizpůsobit, ale takové lidi tady nechceme. Zkus to třeba ve Švédsku nebo Německu, tam tě možná vezmou. ČR je teď zrovna plná.“

Hampl připouští, že ve skutečnosti to není až tak jednoduché. „Protože byrokracie je úplatná, může se stát, že úředníci budou brát úplatky. Budou sem tahat lidi, kteří by sem vůbec neměli patřit a podobně. Ale v principu je možné jít touto cestou,“ domnívá se.

Většina těch, kteří nyní zaplavují Evropu, jsou kolonisti

Do třetí kategorie podle něj patří naprostá většina těch, kteří se teď snaží dostat do Evropy. Hampl je označuje slovem kolonista. Jak takový kolonista podle něj vypadá? „Člověk žije v nějaké zemi, kde je bída, kde je hlad, špatné politické poměry, možná náboženská nesvoboda nebo náboženské pronásledování. Zvedne se sám nebo se svojí rodinou, absolvují nějakou cestu, která může být docela nebezpečná. Dostane se do jiné části světa a tam si tito lidé založí svoji zemi. Pokud tam už žije nějaké obyvatelstvo, tak ho zavřou do rezervací, zabijí nebo zotročí. Tak to vypadalo, když se kolonizovala Amerika,“ přiblížil, jak podle něj vypadalo kolonizování amerického kontinentu.

A právě takovou kolonizaci prý nyní Evropa zažívá. „Přicházejí nějací lidé, nejsou spokojeni s tím, jak to vypadá u nich, takže si chtějí svoji společnost, svoje hodnoty přivézt k nám. A my jsme v podstatě v roli těch indiánů,“ tvrdí Hampl. Upozorňuje ale, že mezi námi a indiány je jeden podstatný rozdíl. A sice ten, že my jsme technologicky vyspělejší než ti, kteří se nás snaží vytlačit z tohoto kontinentu. A také jsme lépe organizováni.

Prý kdybychom neměli zkorumpované vlády, tak by byl problém s uprchlíky vyřešen velice rychle. Někteří by se přizpůsobili, protože to budou skuteční přistěhovalci, někteří by velmi rychle odjeli, protože to nejsou žádní přistěhovalci, kteří by tu chtěli žít s námi, ale protože to jsou kolonisti.

„Takže když se podíváme na ty statisíce lidí, kteří do Evropy přicházejí, můžeme docela jednoznačně říci, jací lidé to jsou. Nejsou mezi nimi žádní uprchlíci. Jsou mezi nimi nějací přistěhovalci, kterých není moc. Naprostá většina z nich jsou kolonisti. Podle toho by se taky s nimi mělo zacházet, podle toho bychom na ně taky měli reagovat,“ uzavřel Petr Hampl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…