Sockarty se možná ještě prodraží. Česká spořitelna chce po státu přes 200 milionů

14.11.2013 16:28

Projekt sKaret zavedl exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) a od počátku čelil ostré kritice jak ze strany opozice, tak za strany handicapovaných občanů, kteří byli zásadně proti zavedení tohoto instrumentu. Tendr na provozování sKaret vyhrála Česká spořitelna a investovala do něj podle vlastních odhadů 300 milionů korun a teď po českém státu žádá kompenzaci. Informuje o tom server iHNed.cz.

Sockarty se možná ještě prodraží. Česká spořitelna chce po státu přes 200 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: sKarta

Projekt sKaret skončil k prvnímu listopadu 2013 a Česká spořitelna v souvislosti s jeho zrušením požaduje kompenzaci téměř 204 milionů korun. Opírá se přitom o smlouvy uzavřené mezi finančním domem a Ministerstvem práce a sociálních věcí.  Současný ministr v demisi František Koníček ale zdůrazňuje, že ČS bude muset prokázat nesporné náklady na tento projekt.

"Původně jsem říkal: Ano, budeme se bavit korektně. Nicméně korektně znamená, že musí být prokázány nesporné náklady v souladu se smlouvou a musí být schopni (spořitelna) po právní stránce směrovat (nárok) na MPSV jako smluvní stranu, a o tom všem ještě není zdaleka po právní stránce jasno," uvedl minulý týden Koníček. 

S konečnou platností budou účty k sKartám zrušeny k poslednímu dubnu 2014. Česká spořitelna přitom podle původní smlouvy měla projekt výplaty dávek skrze sKarty spravovat až do roku 2024. Držitelé sKaret ale nemusí karty vracet ani pojišťovně, ani ministerstvu, stačí, když znehodnotí čip na kartě a mohou ji zahodit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…