Šok: Nebude pivo? Prazdroj a potíže s plynem

26.07.2022 12:45 | Ze sítí

Vláda Petra Fialy slibuje, že obyvatelé nemusejí mít strach o dodávky plynu na topení. Ovšem otázkou je, co bude s průmyslovou výrobou. V sousedním Německu už ji chtějí kvůli úsporám omezovat. V Česku se takové omezení může týkat i něčeho, co řada Čechů považuje za samozřejmost. Totiž výroby piva. Mluvčí Plzeňského Prazdroje již uvedl, že by výpadek dodávek znamenal omezení množství vyrobeného a prodaného piva. Už se objevily žertovné spekulace, že to vládu položí.

Šok: Nebude pivo? Prazdroj a potíže s plynem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tak na zdraví!

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39128 lidí
Budoucnost dodávek plynu do ČR je nadále nejistá. Vláda Petra Fialy se chlubí, že už zajistila naplnění zásobníků na 80 %. „Když budeme hospodární, zimu zvládneme,“ říká pak ministerstvo Jozefa Síkely, který na dnešek svolal jednání rady pro energetiku. Včera se pak úřad vlády pochlubil, že v případě nedostatku plynu bude Česko a Německo „postupovat společně a solidárně“. Na Primě CNN pak Petr Fiala prohlásil, že lidé se nemusejí bát, že by si v zimě nezatopili.

„Nemusejí se bát, ale netajím se, že ta situace je těžká. Dělali jsme velmi intenzivně řadu i velmi nezvyklých kroků, abychom plyn zajistili. Energetická bezpečnost ČR je velmi špatná a předchozí vlády opravdu neudělaly nic. My jsme koupili zásoby plynu, začali naplňovat zásobníky a máme je naplněné z 80 procent, což nikdy historicky v tomto čase nebylo,“ uvedl.

Podle posledních zpráv bude zřejmě šetření potřeba. Gazprom zastavil další turbínu na plynovodu Nord Stream 1 a od 27. července tak bude plynovod fungovat jen na 20 % své celkové kapacity. Sousední Německo pak chce ušetřit dokonce 20 % plynu, aby přežilo zimu. A to různými způsoby, například tím, že naplní o pět procent více své zásobníky, znovu otevře své lignitové elektrárny a také se bude šetřit ve státních budovách a šetření dostanou nakázáno i některé firmy.

Pokud společnost spotřebuje více než deset gigawatthodin energie za rok, tak německý ministr hospodářství Robert Habeck chce, aby pro takovou firmu byla tato opatření povinná, zejména krátkodobá opatření. I Habeck chce povinnost mít zásobníky naplněné, a to v září na 75 %, v říjnu na 80 až 85 % a v listopadu na 90 až 95 %.

K čemu může šetření vést? Mimo jiné by v případě nedostatku plynu bylo ohroženo pivovarnictví. „Pokud by došlo k úplnému omezení dodávek plynu včetně rezerv, mělo by to zásadní vliv na celé pivovarnictví včetně našich dodavatelů. Byli bychom schopni vyrábět a prodávat v omezeném množství,“ uvedl mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář pro ČTK.

Prazdroj je největší český pivovar. Z plynu získává 40 procent energie na výrobu piva. Dle svého mluvčího chce Prazdroj postupně od používání plynu upouštět a začít používat obnovitelné zdroje. „Část ohřevů v pivovaru v Plzni je nově zajištěno takzvaným zeleným teplem, tedy parou vyráběnou spalováním biomasy, kterou pivovar nakupuje od sousední firmy Plzeňská teplárenská. Dlouhodobou strategií Prazdroje je snižování spotřeby zemního plynu. Nahrazovat jej chce obnovitelnými zdroji, například tepelnými čerpadly na ‚zelenou elektřinu‘, případně obnovitelnými variantami, jakými jsou bioplyn a další,“ řekl ČTK Kovář.

Co z nedostatku piva v pivním národě bude, o tom žertoval politolog Martin Chmela, který odhadl, že nedostatek plynu povede k nedostatku piva a nedostatek piva v Česku způsobí pád vlády. Dodejme, že v Česku je dobře známé úsloví, že vláda, která zdraží pivo, do roka padne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…