Šok: Vystřeleno z Ukrajiny, padlo k „polské“ raketě v USA

16.11.2022 7:31

Polsko potvrdilo, že raketa, která včera dopadla na území obce Przewodów v Lublinském vojvodství během masivního ruského ostřelování Ukrajiny a zabila dva polské občany, byla ruské výroby. Polský prezident Andrzej Duda však uvedl, že zatím není došetřeno, kdo raketu vypálil. Podle amerického prezidenta Joea Bidena se má zdát „nepravděpodobné“, že by byla vystřelena z Ruska. Agentura AP zveřejnila, že mohly být do incidentu zapojeny rakety vypálené Rusy i Ukrajinci.

Šok: Vystřeleno z Ukrajiny, padlo k „polské“ raketě v USA
Foto: Screen: NEXTA
Popisek: Ruské rakety dopadly na území Polska a v příhraničním městě zabily dva lidi.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí
Polsko zatím oficiálně informovalo, že raketa, která v úterý před šestnáctou hodinou dopadla v polské obci Przewodów v Lublinském vojvodství a zabila dva polské občany, byla ruské výroby.

Polské ministerstvo zahraničí uvedlo, že čas dopadu se shoduje s dobou, kdy na Ukrajině Rusové útočili na ukrajinskou kritickou infrastrukturu. „V souvislosti s tímto incidentem si ministr zahraničních věcí Zbigniew Rau předvolal velvyslance Ruské federace na ministerstvo zahraničních věcí s žádostí o okamžité podrobné vysvětlení,“ dodalo polské ministerstvo ve zprávě, kde informovalo o původu rakety.

Polský premiér Mateusz Morawiecki po půlnoci při svém prohlášení po mimořádném jednání vlády uvedl, že se incident stále vyšetřuje a na místo měli být přizváni i mezinárodní vyšetřovatelé.

Země též v reakci na útok zvýšila bojovou připravenost vybraných jednotek polských ozbrojených sil se „zvláštním důrazem na střežení vzdušného prostoru“.

„Vyzývám všechny Poláky, aby ohledně této tragédie zachovali klid. Buďme ohleduplní. Nenechme se manipulovat. Musíme být vedeni zdrženlivostí a opatrností,“ apeloval Morawiecki podle serveru onet.pl.

Dodal též, že Polsko jedná o aktivaci  článku 4 NATO. „Smluvní strany budou společně konzultovat vždy, když podle názoru kterékoli z nich bude ohrožena územní celistvost, politická nezávislost nebo bezpečnost kterékoli smluvní strany,“ hovoří se v něm.

O možné aktivaci čtvrtého článku NATO má být rozhodnuto ve středu, kdy se na žádost sousední země sejdou velvyslanci NATO. Že Polsko učiní žádost o aktivaci článku, je podle polského prezidenta dosti pravděpodobné. „Náš velvyslanec se zítra v 10 hodin dopoledne zúčastní zasedání Severoatlantické rady v sídle NATO... je velmi pravděpodobné, že velvyslanec požádá o aktivaci článku 4 neboli spojeneckých konzultací,“ uvedl prezident Andrzej Duda podle agentury Reuters.

Upozornil však také zároveň, že incident zatím zůstává nevyšetřený. „Nemáme v tuto chvíli žádné důkazy o tom, kdo raketu vystřelil. Nejpravděpodobněji to byla raketa ruské výroby,“ řekl polský prezident k výbuchu v obci vzdálené šest kilometrů od ukrajinských hranic.

Americký prezident Joe Biden o incidentu se zástupci Polska jednal v průběhu noci a před jednáním skupiny G20 na Bali ve vyjádření pro novináře zmínil, že se na základě „předběžných informací“ zdá „nepravděpodobné, že by raketa byla vystřelena z Ruska“.

Biden rovněž odsoudil ruské útoky na Ukrajinu a ubezpečil, že po vyšetření incidentu Spojené státy „vymyslí další postup“. 

Odpovědnost za dopad rakety odmítá převzít jak Rusko, tak Ukrajina.

Ruské ministerstvo obrany v úterý popřelo zprávy o tom, že ruské rakety zasáhly polské území, a označilo je za „záměrnou provokaci s cílem vyhrotit situaci“.

„Žádné údery na cíle v blízkosti ukrajinsko-polské státní hranice nebyly provedeny ruskými ničivými prostředky,“ tvrdí ruské ministerstvo. Zároveň dle Reutes odmítlo i to, že by šlo o ruské zbraně.

Že mohlo jít o ukrajinskou protiletadlovou raketu, důrazně popřel také ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

„Rusko nyní prosazuje konspirační teorii, že na Polsko údajně dopadla raketa ukrajinské protivzdušné obrany. Což není pravda. Nikdo by neměl věřit ruské propagandě ani zesilovat její zprávy. Tuto lekci jsme se měli naučit už dávno po sestřelení MH17,“ napsal s odkazem na sestřelený let malajsijských aerolinek.

Zároveň sousední zemi i dalším členským státům NATO přislíbil pomoc při obraně.

„Ukrajina je ochotna dále přispívat ke kolektivní euroatlantické bezpečnosti a chránit východní křídlo NATO, přestože ještě nejsme členy aliance. S veškerým potřebným vybavením budeme schopni chránit jak ukrajinské nebe, tak nebe našich sousedů,“ napsal.

K lepší ochraně ukrajinského nebe by podle něj však bylo třeba, aby tamní armáda mohla ruské raketové útoky odrážet pomocí systémů protivzdušné obrany či chránit vzdušný prostor Ukrajiny i NATO za pomoci moderních strojů, jako jsou letouny F-15 a F-16.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj následně vyjádřil soustrast nad smrtí polských občanů a zveřejnil, že k incidentu došlo „v důsledku ruského raketového teroru“. „Vyměnili jsme si dostupné informace a upřesňujeme všechna fakta. Ukrajina, Polsko, celá Evropa a svět musí být plně chráněny před teroristickým Ruskem,“ dodal.

Přestože tak obě země popírají, že jde o jejich raketu, je podle agentury AP možné, že do incidentu bylo zapojeno jak Rusko, tak Ukrajina a trosky na místě pocházejí z ukrajinské rakety vypálené na přilétající ruskou.

Tři američtí představitelé podle AP uvedli, že předběžné odhady naznačují, že raketu na přilétající ruskou vypálily ukrajinské síly v rámci úterní drtivé salvy proti ukrajinské elektrické infrastruktuře. Úředníci s AP podle jejího vyjádření hovořili pod podmínkou zachování anonymity, protože nebyli oprávněni o této záležitosti veřejně hovořit.

CNN pak s odkazem na armádního představitele Severoatlantické aliance tvrdí, že NATO o původu rakety informace má. „Informace o stopách (rakety) na radarech byly poskytnuty NATO a Polsku,“ řekl nejmenovaný vojenský představitel NATO CNN. Kdo raketu vypálil, však neupřesnil.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…