Šokující! Tajemník Amnesty International se nestačil divit, jak se chováme k Romům

24.04.2015 8:19

Generální tajemník mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International Salil Shetty v rozhovoru pro páteční MF Dnes vysvětluje, co by mělo Česko změnit ve vztahu k romské menšině. Sám pochází z Indie, zemi v srdci Evropy vždy vnímal jako vyspělou a velmi ho proto šokovalo, když zjistil, jak funguje náš vzdělávací systém. Prý bychom se mohli inspirovat v Maďarsku.

Šokující! Tajemník Amnesty International se nestačil divit, jak se chováme k Romům
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Romský festival v Chanově

„V českém vzdělávacím systému jsme sledovali tři aspekty diskriminace. První a nejostudnější je, jak váš systém dává na stejnou úroveň sociální nevýhodu romských dětí a lehké mentální postižení. To je šokující. Romové činí méně než tři procenta populace, ale ve školách pro děti s lehčím mentálním postižením tvoří romské děti přes třicet procent. V posledních dvou letech jejich počet dokonce vzrostl – z 28 na 32 procent. Dalším problémem je segregace v běžných školách. Existují v nich oddělené třídy i budovy pro Romy a zbytek dětí. Romské děti mají také problém dostat se do běžných škol, a když se jim to podaří, čelí šikaně," konstatuje Shetty.

Problém je v tom, že když do nějaké školy začne chodit více romských dětí, rodiče ostatních dají své ratolesti raději do jiných škol v obavách, že s příchodem většího počtu Romů poklesne kvalita výuky. Řešení by mohli představovat asistenti, kteří by romským dětem pomohli při vzdělávání, pokud by to skutečně bylo třeba. Školy by také měly věnovat více pozornosti šikaně a rázně proti ní zakročit. Dnes bohužel často prochází bez trestu.

Navíc je na diskriminaci Romů Česko upozorňováno opakovaně a příliš to neřeší. Jako vzor by nám prý mohlo sloužit Maďarsko, kde někdejší liberální vláda před deseti lety přijala jasnou antidiskriminační legislativu a země podle ní postupuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…