Šokující pozadí cesty premiérů do Kyjeva. Víme, co se odehrálo na zámku ve Versailles. Na Fialu prý zapomněli

16.03.2022 11:47 | Kauza

EXKLUZIVNĚ Petr Fiala se ve dnech 10. a 11. března účastnil neformálního zasedání hlav států a předsedů vlád EU, které na zámku ve Versailles hostil francouzský prezident Emmanuel Macron. Hlavními tématy jednání byly ruská agrese na Ukrajině, zajištění evropské bezpečnosti, energetická soběstačnost EU a nový model evropského hospodářského růstu a investic.

Šokující pozadí cesty premiérů do Kyjeva. Víme, co se odehrálo na zámku ve Versailles. Na Fialu prý zapomněli
Foto: Vláda ČR
Popisek: Premiér Fiala se zúčastnil neformálního summitu EU ve Versailles

ParlamentníListy.cz už o víkendu kontaktovaly předsedu vlády Petra Fialu. Zajímali jsme se o to, zdali během velmi prestižního setkání hovořil mezi čtyřma očima s prezidentem Macronem.

Francie sehrává klíčovou roli vyjednavače v mnoha oblastech, proto jsme chtěli vědět, jestli předseda kabinetu vyjednal cokoli nového směrem k České republice.

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
PR oddělení Petra Fialy mlčelo.

Redakci ovšem ředitelka komunikace Palais de l’Élysée, sídla prezidenta Francie, Manon Hirtz sdělila, že žádné takové bilaterální jednání neproběhlo.

O to víc jsme zjišťovali, zdali se právě na setkání špiček EU mluvilo o cestě premiérů do Kyjeva.

Petr Fiala a premiéři Polska a Slovinska totiž v pondělí dorazili do Kyjeva a jednali s prezidentem Zelenským. Mimo jiné i o vstupu Ukrajiny do EU. Ovšem z Evropské unie se ozývá jen mlčení a novináři naznačují, že představitelé EU měli k cestě spíše výhrady. Premiéři prý nedali vědět ani Rusům, že do Kyjeva pojedou. Novinářka amerického deníku New York Times už tuší, že v otázce přístupu k Rusku vznikne v EU rozkol.

Oficiálně se o celé záležitosti v souvislosti s jednáním ve Versailles nechtěl bavit nikdo.

Nastalo zděšení

PL se však podařilo najít přímý zdroj z jednoho západoevropského státu, který se dvoudenního rokování přímo účastnil. A ten neměl v případě zachování své anonymity problém popsat, co přesně se mezi státníky dělo.

„Bylo to tak, jak píšou globální média. Oficiálně se toto téma skutečně nediskutovalo, to mohu potvrdit," řekl. Jak to tedy bylo? „Byl jsem u toho, když polský premiér Morawiecki vystoupil a řekl, že se chystá do Kyjeva. Bylo to velmi zvláštní, protože nepanovala žádná radostná atmosféra. Jeho slova provázelo vyloženě zděšení," řekl nám tento vysoký diplomatický zdroj.

Co bylo na jeho slovech stěžejní?

„Abych byl zcela pregnantní, premiér Morawiecki hovořil, že do Kyjeva pojede polský a slovinský premiér, tedy on a premiér Janša," uvedl exkluzivně pro PL.

Z jednání premiérů v Kyjevě. Zdroj: Mateusz Morawiecki, Twitter

Následující dotaz byl automatický.

O České republice řeč nepadla? „Ne, premiér Polska zmínil tyto dvě země. Vaše republika nezazněla. Jak to bylo dál, nevím. Opakuji, premiér Morawiecki to řekl zčistajasna, nastalo zděšení a dotazy týkající se zajištění bezpečnosti. Premiér Morawiecki uvedl, že na toto téma hovořit nebude, jelikož jde o utajované skutečnosti."

Jak již česká média informovala, premiér Petr Fiala spolu s premiéry Slovinska a Polska podnikli cestu do Kyjeva.

„Víme, že bojujete i za naše životy a naši svobodu. Nejste sami, naše země vám stojí po boku. Evropa vám stojí po boku,“ řekl na brífinku po jednáních Fiala dle ČT. Polský premiér Morawiecki si pak myslí, že EU by měla Ukrajině urychleně přidělit status kandidátské země. Slovinský premiér Janša prohlásil, že Ukrajina bojuje za evropské hodnoty. Dodal, že jedním ze smyslů cesty je i vyjádření jednoty států Evropské unie, které podporují suverenitu Ukrajiny. Vzkázal zemi, aby byla statečná. „Ukrajina patří do Evropy a budeme podporovat vaše členství v Evropské unii, abyste se stali členy co nejdříve,“ řekl.

Rozpaky

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69686 lidí
Ovšem co se týče jednoty Evropy, není situace zdaleka tak jednoznačná. Jak již uvedl novinář Dave Keating, nejmenovaný představitel EU sdělil, že návštěva Kyjeva během konfliktu je individuální iniciativa premiérů Česka, Polska a Slovinska a „nemá mandát Evropské rady“. Předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové byla prý cesta do Kyjeva potvrzena včera v noci, ale podle Keatinga o ní nebyli informováni další členové NATO a EU. Ursula von der Leyenová také na cestu premiérů nijak nereagovala na sociálních médiích.

Dle Financial Times pak představitelé EU měli k cestě výhrady a trvali na tom, že premiéři nemají pověření Evropské unie. Mluvčí předsedkyně EK von der Leyenové a předsedy Evropské rady Charlese Michela uvedli, že o cestě do Kyjeva se předsedové dozvěděli minulý týden a upozorňovali na bezpečnostní rizika. Dle poradce premiéra Morawieckiho byl informován i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, ale cesta „nemá s aktivitami NATO nic společného“.
 
Na tento „rozkol“ pak upozornila novinářka New York Times z Bruselu, Matina Stevisová-Gridneffová, která říká, že premiéři svou cestu drželi, jak se říká, pod pokličkou, dokud neseděli ve vlaku. Podle Putinova mluvčího Peskova se ani jedna z vlád cestujících premiérů s Ruskem nespojila, tedy není zde žádná indikace, že by vlaku Rusové vědomě umožnili bezpečně projet.
 
„Východoevropští členové bloku se dlouho cítili nepochopeni bohatšími a staršími zeměmi Evropy. Zvláště když jde o Rusko,“ tvrdí novinářka s odkazem na e-mail, který dostala a který varuje před opakováním chyb z let 1938 a 1968. „EU toho udělala hodně velmi rychle v otázce sankcí na Rusko. Pokračovat v tom bude nesmírně těžké. Obraz jednoty, dosud tak důležitý, se začne drolit. Pobaltské státy a další budou čím dál víc agitovat za ještě víc,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…