Šokující selhání policie? Poslanci grilovali ministryni Válkovou

22.01.2015 11:32

Špatná práce policie byla dnes dopoledne probírána v Poslanecké sněmovně při písemných interpelacích. Šlo přitom o velmi smutnou věc – o smrt mladého muže, jehož rodiče se obrátili na některé poslance, neboť s orgány činnými v trestním řízení od loňského léta bojují o to, aby do rukou mohli dostat videozáznam pořízený policií při ohledání místa úmrtí jejich syna. Rodiče se k tomuto záznamu chtějí dostat proto, že mají důvodné podezření, že šlo o vraždu a nikoliv o sebevraždu třicetiletého Petra S.

Šokující selhání policie? Poslanci grilovali ministryni Válkovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: O návrhu rozpočtu se bude hlasovat co nejdříve

„Nesvědčí tato věc o špatné práci Policie ČR a o žalostném stavu justice, neboť nejsme schopni pomoci rodičům, aby se mohli dozvědět něco více o tom, za jakých okolností zemřel jejich syn?... Hledejme cestu, jak těmto případům pomoci, neboť každému z nás se může jednou stát, že se do takového soukolí dostane,“ zmínil dnes ve sněmovně na konci své interpelace Zdeněk Ondráček z KSČM, který se dožadoval u ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) toho, aby mu pomohla posunout kupředu řešení případu smrti třicetiletého Petra Stráníka.

O co jde? Petr Stráník byl loni v létě nalezen ve svém bytě mrtvý, policie z místa pořídila videozáznam, fotografickou dokumentaci, ale přestože na místě činu našla dopis na rozloučenou, který byl psaný na počítači a bez podpisu, případ kriminalisté nakonec uzavřeli s tím, že šlo o jednoznačnou sebevraždu. Policisty k přehodnocení nepřiměl ani telefonát lékaře, který na těle mrtvého prováděl pitvu, při tom ale došel k podezření, že smrt mohla nastat v souvislosti s jinou osobou. Proto kriminalistům navrhoval soudní pitvu. To ale policista, do jehož gesce případ spadal, odmítl.

Podle Ondráčka, který je bývalým kriminalistou, je ovšem neskutečně podivné, že policisté nepředali rodičům na jejich jednoznačnou žádost videozáznam pořízený na místě činu. Videozáznam byli ochotní předat jenom manželce Petra S. a to ještě zkrácenou kopii, neboť originál se prý ztratil.

Ondráček poslancům navíc řekl, že v případu došlo i k manipulaci s trestním spisem. A nejen to. „Bylo také zjištěno, že na místě nálezu těla došlo k manipulaci s telefony v době, kdy Petr Stráník byl podle lékaře minimáně 24 hodin po smrti. Někdo ten telefon dvakrát aktivně odmítl,“ zmínil Ondráček, jehož udivila i další věc – že někdo po smrti Petra S. manipuloval i s jeho bankovním účtem. Zvláštních přehlédnutí bylo kolem případu ale více, ovšem žádná z těchto věcí podle Ondráčka policisty prý nepřiměla k tomu, aby případ přehodnotili. Dokonce i dozorující státní zástupce neshledal kolem šetření smrti Petra S. nic podivného, a to přestože fakticky tyto podivnosti v případu byly zřejmé.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková posléze zdůraznila, že bude i na základě této kauzy požadovat návrh nového zákona o státním zastupitelství.

"Jsem přesvědčena o tom, stejně jako pan interpelující poslanec Ondráček, že v této věci od samého začátku bylo všechno špatně, a celkem si za tím stojím,“ řekla za sněmovním pultíkem Válková. Prý i ona osobně hovořila s rodiči Petra Stráníka. Válková prý momentálně nařídila, aby dohled nad případem převzala osobně pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Gabal: Někdo byl asi líný odvést svou práci na začátku!

K této interpelaci se ale vyjádřili i další poslanci. Z jejich slov bylo zřejmé, že k případu také mnohá fakta znají.

„Je pravdou, že úspěšnost vyšetřování vražd rok od roku klesá a tento případ ukazuje, co může být u kořene. Já, jako nepolicista a neprávník ale musím říci, že policisté při tomto vyšetřování postupovali s elementární nelogikou. Ale postup se nedá označit za hloupý. Ten postup není hloupý. Ten postup směřuje k manipulaci faktů, aby se zakrylo to, že někdo byl na počátku líný odvést svoji práci odpovědně,“ poznamenal k vyšetřování smrti mladého muže Ivan Gabal z KDU-ČSL s tím, že za takovou práci by ze své firmy svou sekretářku okamžitě vyhodil.

„Co mi řekla paní Stráníková – a také s mojí zkušeností – nemůžu uvěřit tomu, že žijeme v právním státě. Nemáme rovnost před zákonem,“ poznamenal ještě Gabal.

"Jestliže lékař, který si zavolá na policii, že má podezření z trestného činu a žádá, aby byla provedena soudní pitva, a není mu to umožněno od nějakého policisty, který sedí někde u telefonu na druhém konci republiky a vůbec neví, o co se jedná, tak to je asi špatně," zdůraznila za směmovním mikrofonem i Olga Havlová (Úsvit).

„Policie ani nevyslechla úředníky v bance, aby zjistila, kdo na účet Petra S. vkládal peníze... Navíc aktuálně máme důkazy, že v bytě byla nějaká osoba, která aktivně odmítla dva hovory v bytě – přesto policisté říkají, že hovory byly ukončeny telefonním operátorem,“ uvedla dále Havlová.

Špatné práce policie se podivili také poslanci Bronislav Schwarz a Pavel Plzák (oba ANO).

„Já jsem lékař a my chybovat nemůžeme. Mne ale zaráží, že v této problematice, my lékaři, můžeme být vystaveni trestnímu stíhání, když chybujeme. Kde je ta rovnováha?“ otázal se kromě jiného Plzák.

Poslanci nakonec odhlasovali, že nesouhlasí se stanoviskem na odpověď ministryně Válkové.


 


 


 

 

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…