Sólojízda Čaputové na ČT. Řekla, po čem Slováci touží

21.03.2019 20:20

Favoritka přímých voleb slovenského prezidenta Zuzana Čaputová před druhým kolem hlasování byla hostem Zuzany Tvarůžkové v Interview ČT24. Hovořilo se o slovenských aktuálních poměrech, předvolebních prioritách, ale také o zahraniční politice. „Považuji místo Slovenska na Západě,“ uvedla.

Sólojízda Čaputové na ČT. Řekla, po čem Slováci touží
Foto: Repro ČT24
Popisek: Zuzana Čaputová hostem ČT24

Před rozhodujícím duelem volby je jasnou favoritkou na zvolení hlavou státu právnička Zuzana Čaputová, která minulý týden přesvědčivě vyhrála první kolo hlasování. „Počítat s vítězstvím se jednoznačně nedá,“ uvedla ale v Interview ČT24.

V rámci vedení předvolební kampaně uvedla, že věcné protinázory jsou namístě, ale osobním útokům je potřeba se vyhnout. „Já neútočím na nikoho,“ uvedla.

Anketa

Dostane se TOP 09 do příští Poslanecké sněmovny? Ať už sama, či v rámci předvolebního spojenectví?

5%
95%
hlasovalo: 11338 lidí

Za zásadní témata těchto voleb považuje témata práva a spravedlnosti. Podle ní její komparativní výhoda oproti soupeři tkví v detailnějším vnitrostátním pohledu. Výhodou pro ni také může být, že si nenese z dlouhodobého politického života špatné návyky. V politice totiž nepůsobí dlouho.

Podle prezidentské kandidátky lze na Slovensku spatřovat především touhu po změně, jak po nové politické kultuře, tak i po změně v oblasti spravedlnosti a férovosti. Lidé jsou podle ní zklamaní a frustrovaní. „Vymahatelnost práva je obrovský problém,“ připomněla a dodala, že dalším výrazným problémem je vyvozování odpovědnosti. V rámci systémových změn pak považuje za důležité optimálně nastavit justiční položky a oslabit politický vliv. To bude podle ní v současných poměrech větší výzva.

Slovensko bývá popisováno jako progresivní v tom smyslu, že má prezidentskou kandidátku. V čem podle ní zaostává, zajímalo moderátorku. Právnička Čaputová znovu zopakovala potřebu změny v justici. V České republice oproti Slovensku pak podle jejího názoru panuje vyšší míra důvěryhodnosti v justici. „Zde si umím představit posun k lepšímu,“ okomentovala situaci na Slovensku.

Jedním z dalších témat slovenských voleb je sociální oblast. „Jednou z hlavních cílových skupin jsou senioři,“ potvrdila kandidátka s tím, že v její reálné kompetenci v prezidentském křesle může být mimo jiné vetování zákonů. Připustila, že nejde o příliš silné páky na reálnou změnu. Prezident má ale možnost nastolovat témata a společně s odborníky také řešení. „Je iniciátorem změn a nastavovačem témat,“ vyzdvihla přednosti prezidentského postu.

V oblasti zahraniční politiky se profiluje prozápadně. „Považuji místo Slovenska na Západě,“ uvedla. V rámci evropských struktur je pak pro bližší integraci tam, kde je možné, že spolupráce bude efektivnější. Je pro ni důležité zachovat si hodnotové postoje.

Jak hodnotí chaotický vývoj brexitu? „Brexit je až velmi zajímavé memento,“ uvedla a dodala, že jde o dobrou názornou ukázku toho, kam populistické tendence mluvení o vystoupení z EU mohou vést. „Postoj EU je jednoznačný a jsem s jeho postojem v souladu,“ uvedla v daném kontextu.

Bezpečnostní hrozby Slovenska hodnotí následovně: „Žebříček priorit podléhá aktuálnímu času,“ uvedla a odkázala k hrozbě migrace. V současné době jmenuje například hrozby terorismu a klimatických změn. Právě v oblasti boje proti terorismu si dokáže představit bližší integraci mezi státy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…