Sotva jsme začali růst, jde světové hospodářství opět do háje. Ekonomka popisuje, co za tím je

24.08.2015 12:12

Čína mění globální směřování ekonomiky, píše ekonomka Markéta Šichtařová ve svém komentáři. Podle ní sice vše vypadá na první pohled hůř než bídně, Evropa má však neuvěřitelné štěstí v neštěstí.

Sotva jsme začali růst, jde světové hospodářství opět do háje. Ekonomka popisuje, co za tím je
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

„Zdá se už téměř jisté, že globální ekonomika jako celek je už znovu za vrcholem svého hospodářského cyklu a nachází se v sestupné fázi. A tento sestup odstartovala Čína,“ píše ekonomka s tím, že jak ukazují poslední čísla, Čína je v tento okamžik už skutečně na sestupu. Čísla se zhoršují podle ní prakticky na všech frontách. 
 
„Pokles aktivity v čínském zpracovatelském sektoru byl v srpnu nejprudší za šest a půl roku. Domácí poptávka a exporty klesají měsíc od měsíce rychleji. Společnosti propouštějí více zaměstnanců. A čínské akcie pokračují v propadu, i když už není tak prudký jako v červnu, protože stát na burze mohutně intervenuje,“ dodává s tím, že v Číně v těchto hodinách probíhá jedno z největších zestátňování historie. 
 
Díky propojenosti s Čínou však už první známky negativního vlivu na své ekonomiky hlásí i Jižní Korea, Tchaj-wan nebo Japonsko, poznamenává Šichtařová a dodává, že je tedy zjevné, že čínské problémy se přelévají dál a budou se šířit postupně po celé planetě. 
 
„Když se v této situaci přeneseme do Evropy, můžeme do této mizérie přidat další dvě ingredience. Zaprvé masivní imigrační vlnu, která Evropu ekonomicky i politicky vyčerpává. A zadruhé Řecko, jehož sága má ještě daleko do konce,“ sděluje.
 
I když je to podle ní na první pohled vražedná kombinace pro evropskou ekonomiku, stačí se podívat na věc nezaujatýma očima. „Jistě si vzpomínáte, že velmi, skutečně velmi dlouho varujeme, že nezodpovědná politika (nejen) evropské centrální banky spočívající ve výkupu nebonitních dluhopisů a hrnutí ničím nekrytých a nově vytištěných peněz do oběhu je velmi nebezpečná. Že v okamžiku nastartování hospodářského růstu a déletrvající obnovené důvěry spotřebitelů by to mohlo vést k výtrysku nečekaně silné inflace. Jenomže teď se zdá, že Evropa má štěstí v neštěstí. Totiž zdá se, že jí takové období déle trvající spotřebitelské důvěry nebude dopřáno. Dříve, než mohla zažít delší periodu hospodářského růstu, totiž už znovu zpomaluje,“ říká s tím, že Česko i Slovensko teď nebývale silně rostou, navíc jsou silně navázané na německou ekonomiku, která se pohybuje netypicky.
 
A navíc jsme podle ní identifikovali výrazný pokles rizika náhlé inflace, které se dlouho nad eurozónou vznášelo. „Dosud jsme se tedy mohli domnívat, že Evropa zažije hospodářské zrychlení, zlepšení spotřebitelské nálady a s odstupem roku nebo dvou zvýšení inflace. Teď se ale pod vlivem Číny vše mění. Jako nejpravděpodobnější scénář se na základě nově rozdaných karet jeví, že Evropa bude čelit něčemu, co můžeme označit jako ‚japonský syndrom‘. Totiž bude procházet několikaletým obdobím nízkého růstu jen sotva kolem nuly nebo těsně nad nulou, spojeným s deflačními tlaky, velmi rozvolněnou měnovou politikou a nízkými úrokovými sazbami,“ uzavírá ekonomka.
 
Čínské akcie zahájily nový týden těžkým propadem a jejich hlavní indexy ztratily přes osm procent, nejvíce za osm a půl roku. Akciové burzy padaly v celé Asii a navázaly na páteční globální výprodej, vyvolaný nepříznivými údaji z čínské ekonomiky. Investory zklamalo, že Peking o víkendu ani přes silný pokles na burzách neoznámil žádná opatření na podporu trhu. Pod vlivem dalšího propadu na čínských burzách zahájily dnes prudkým poklesem i evropské akciové trhy. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…