Soud: Odvolání Hermana z postu ředitele ÚSTR bylo protiprávní

02.05.2014 13:00

Obvodní soud pro Prahu 3 dnes vyhověl žalobě nynějšího ministra kultury Daniela Hermana a označil jeho loňské odvolání z vedení Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) jako protiprávní. Verdikt zatím není pravomocný, protistrana může podat odvolání a případ by pak projednával městský soud.

Soud: Odvolání Hermana z postu ředitele ÚSTR bylo protiprávní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ředitel ÚSTR Daniel Herman

Obvodní soud pro Prahu 3 dnes vyhověl žalobě nynějšího ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) a označil jeho loňské odvolání z vedení Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) jako protiprávní. Verdikt zatím není pravomocný, protistrana může podat odvolání, případ by pak projednával městský soud.

Hermanovo odvolání z funkce nebylo podle soudu po právu. Soudkyně Markéta Písaříková více verdikt nezdůvodnila.

Ministra, který se jednání účastnil, rozsudek nepřekvapil. „Jsem velmi rád, že zvítězilo právo a zvůle není možná," řekl novinářům. Zatím nechce spekulovat o tom, zda by se například vzdal funkce ministra kultury a vrátil se do vedení ÚSTR.

„Počkejme, až věc bude pravomocná, a pak se budeme zabývat těmi otázkami, které budou aktuální," dodal.

Podle Hermana byl při jeho odvolání porušen zákoník práce

Herman považuje v žalobě své odvolání z funkce ředitele za neplatné a tvrdí, že při něm byl porušen zákoník práce. Rada ústavu odvolala Hermana z funkce loni v dubnu kvůli tomu, že nebyla spokojena s jeho prací. Týkalo se to údajně řady nedostatků, posledním důvodem údajně byla jeho pracovní cesta do USA, která prý neměla žádný přínos.

Za odvoláním Hermana prý byla prohlubující se spolupráce ČSSD a KSČM

Ministr je přesvědčen o tom, že za jeho odchodem z čela ústavu byl politicky motivovaný puč, což radě vyčítali také její kritici. Původce puče nechtěl jmenovat, ale údajně si to s nimi „vyříkal".

Jeho odvolání před rokem spustilo slovní přestřelku mezi tehdy vládnoucí ODS, která to označila za důkaz prohlubující se spolupráce ČSSD a KSČM. Obě tehdy opoziční strany to odmítly. Kvůli jeho sesazení také rezignovala například celá vědecká rada ústavu. Hermana pak nahradila přechodná šéfka Pavla Foglová. Novým ředitelem se v polovině dubna stal Zdeněk Hazdra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…