Soud dnes bude znovu projednávat kauzu Nagyová a údajné zneužití rozvědky

12.01.2015 6:18

Obvodní soud pro Prahu 1 dnes bude pokračovat v kauze Jany Nečasové, dříve Nagyové, která je se třemi vojenskými důstojníky obžalovaná ze zneužití Vojenského zpravodajství. Na programu by měla být výpověď Nečasové, bývalé šéfky kabinetu premiéra. Soudkyně zřejmě vyloučí z jednací síně veřejnost, protože výslech se bude pravděpodobně vztahovat také k informacím podléhajícím režimu utajení. Termíny jsou nařízené zatím do čtvrtka. Čtveřici hrozí za zneužití pravomoci až pět let vězení.

Soud dnes bude znovu projednávat kauzu Nagyová a údajné zneužití rozvědky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Soud začal případ projednával loni 20. listopadu. Hlavní líčení se muselo odročit, protože advokáti důstojníků žádali rozšíření zbavení mlčenlivosti u svých klientů, aby se mohli řádně hájit. Chtějí prý hovořit mimo jiné o metodách práce rozvědky. Ministr obrany žádosti vyhověl.

Kromě Nečasové jsou obžalovaní exšéfové tajné služby Milan Kovanda a Ondrej Páleník a zpravodajec Jan Pohůnek. Podle státního zastupitelství nechala v roce 2012 tehdejší šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase Nagyová sledovat jeho manželku Radku. Případ vedl k pádu vlády a Nečas se později s Nagyovou oženil.

Nečasová se zatím o kauze s novináři nebavila, vyšla jen kniha s rozhovorem. Již dříve se ale vyjádřili důstojníci, kteří odmítají tvrzení o sledování. Akce podle nich byla tzv. kontrasledováním. Prověřovalo se prý podezření o údajném pohybu pochybných lidí kolem tehdejší Nečasovy manželky. Kovanda v rozhovoru s ČTK například uvedl, že zadání se týkalo bezpečnostního rizika pro stát a úkol podle něj přišel "z nejvyšších míst".


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…