Soud i podruhé zprostil Knetiga viny z úplatkářství

26.02.2013 14:43

Obvodní soud pro Prahu 1 i napodruhé zprostil obžaloby z nepřímého úplatkářství Martina Knetiga, exporadce bývalého ministra životního prostředí. Rozhodnutí ale není pravomocné, státní zástupkyně se na místě odvolala. Informovala o tom ČTK.

Soud i podruhé zprostil Knetiga viny z úplatkářství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Městský soud

Knetig, někdejší poradce ministra Pavla Drobila, podle obžaloby požadoval v roce 2010 úplatek v souvislosti s rozhodováním o ukládání peněz Státního fondu životního prostředí v bankách.

Knetig podle žalobce nabídl úplatek v říjnu 2010 při schůzce v restauraci členovi představenstva Komerční banky Vladimíru Jeřábkovi za to, aby sponzoroval ODS. Podle tajných nahrávek, které pořídil odvolaný šéf SFŽP Libor Michálek, Knetig na šéfa fondu tlačil, aby svěřil zakázku na výběr banky zvolenému finančnímu poradci.

Na nahrávkách, které Michálek zveřejnil v prosinci 2010, popisuje Knetig, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS. Michálek o svých podezřeních řekl ministrovi i s tím, že si rozmluvy nahrál. Drobil ho údajně požádal, aby záznamy zničil. Nabídl pak prý Michálkovi místo svého náměstka.

Policisté se dříve zabývali také tím, jestli nepodplácel ministr Pavel Drobil Michálka.Tuto kauzu ale ovšem policisté odložili hned nadvakrát. Nejvyšší státní zastupitelství pak oznámilo, že ji už znovu otevírat nebude.

Drobil ale tvrdil, že poradce nejednal na základě jeho instrukcí. Později ale Libora Michálka odvolal - prý kvůli tomu, že rozhovory nahrával a záznamy pustil do médií. Ministr ale i tak po dohodě s premiérem Petrem Nečasem (ODS) rezignoval, všechna obvinění avšak odmítl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…