Soud odročil žádost Šnajdra o odškodnění v kauze Nagyové

17.03.2015 11:53

Soud odročil případ exposlance ODS Marka Šnajdra, který se domáhá odškodnění kvůli podle něj nezákonnému trestnímu stíhání a vazbě v jedné z kauz někdejší šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové, dříve Nagyové. Důvodem je pokračující jednání s ministerstvem spravedlnosti o smíru a nemoc soudce. ČTK to dnes řekla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová.

Soud odročil žádost Šnajdra o odškodnění v kauze Nagyové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Šnajdr

Podle mluvčí požádaly v předchozích dnech obě strany sporu, tedy Šnajdr a ministerstvo, o odročení, protože prý pokračují jednání o smíru. Shodou okolností také onemocněl soudce, který případ řeší. Šnajdrův advokát Lukáš Trojan ČTK řekl, že případná dohoda s ministerstvem je otázkou týdnů. 
   
Šnajdr v žalobě na stát požaduje zhruba čtyři miliony korun za to, že strávil v roce 2013 měsíc ve vazbě. Byl obviněn z toho, že si spolu s dalšími tehdejšími poslanci nechal slíbit "trafiky" v podobě lukrativních postů ve státní firmě výměnou za to, že se vzdá mandátu. Při předchozím jednání Šnajdr uvedl, že je ochoten jednat o smíru, pokud se mu stát či Vrchní státní zastupitelství v Olomouci veřejně omluví. 
   
Stejně jako Šnajdr skončili v roce 2013 ve vazbě i jeho kolegové Ivan Fuksa a Petr Tluchoř. Nejvyšší soud následně dospěl k závěru, že exposlanci jsou kvůli poslanecké indemnitě vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, a že je tedy nelze trestně stíhat.
   
Fuksův případ také řeší soud. Termín projednání Tluchořovy žaloby zatím nebyl určen. 
   
V případu údajných trafik jsou nadále obviněni expremiér Petr Nečas (ODS), jeho současná manželka Jana Nečasová (dříve Nagyová) a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Kauzy kolem Nagyové vedly v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády, Nečas se vzdal i funkce předsedy ODS. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…