Soud pokračuje v kauze Ratha, vyslechne další svědky

01.10.2013 6:33

Krajský soud v Praze dnes bude po týdenní přestávce dál projednávat kauzu exposlance Davida Ratha a dalších deseti lidí obžalovaných z korupce. Vyslechnout by měl několik svědků.

Soud pokračuje v kauze Ratha, vyslechne další svědky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Začalo dlouho očekávané soudní přelíčení s poslancem Davidem Rathem

Předchozí týden se hlavní líčení nekonalo, protože soudní spis měl Vrchní soud v Praze, který rozhodoval o vazbě jedné z obžalovaných, Kateřiny Pancové. Soud v pátek potvrdil její propuštění, bývalá ředitelka kladenské nemocnice tak mohla jít na svobodu. Musí se ale dvakrát týdně hlásit úřadům a odevzdat cestovní doklady.

Pancová opustila vězení po více než 15 měsících. Za mřížemi zůstává její přítel, někdejší poslanec a šéf středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Petr Kott a Rath. Obžaloba trojici označuje jako organizátory korupce při zadávání zdravotnických a stavebních zakázek ve Středočeském kraji.

Rath si prý vzal 16 milionů na úplatcích

Policisté zadrželi Ratha (dříve ČSSD) loni v polovině května v Rudné u Prahy poté, když odcházel z domu Pancové. Nesl krabici, o které tvrdil, že je v ní víno. Po otevření se ale ukázalo, že byla plná bankovek. Podle žalobce to byl úplatek, Rath to ale odmítá.

Žalobce v kauze viní 11 lidí z upravování tendrů tak, aby vyhrála předem domluvená firma. Výběrová řízení vypadala prý navenek v pořádku, protože ostatní zúčastněné firmy dělaly domluvené "křoví". Rathovi hrozí nejvyšší trest - až 12 let vězení. Obžaloba ho viní z přijetí úplatků v hodnotě 16 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…