Soud projedná žádost bývalého poslance ODS o odškodnění za trestní stíhání

12.01.2015 6:51

Obvodní soud pro Prahu 2 se dnes bude zabývat žalobou exposlance Ivana Fuksy, který se po státu domáhá čtyřmilionového odškodného za své trestní stíhání. Předloni strávil stejně jako další exposlanci za ODS Petr Tluchoř a Marek Šnajdr měsíc ve vazbě kvůli obvinění, že si nechal slíbit lukrativní post ve státní firmě výměnou za složení poslaneckého mandátu.

Soud projedná žádost bývalého poslance ODS o odškodnění za trestní stíhání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Fuksa

Trestní stíhání Fuksy, Šnajdra i Tluchoře zastavil nejvyšší státní zástupce poté, co Nejvyšší soud dospěl k závěru, že muži jsou kvůli poslanecké indemnitě vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, a že je tedy trestně stíhat nelze.

Ministerstvo spravedlnosti žádosti trojice exposlanců o odškodnění zamítlo

Všichni tři se následně obrátili na Ministerstvo spravedlnosti se žádostí o odškodnění. Úřad jejich nároky odmítl, a trojice proto podala žaloby na stát.

Někdejší ministr zemědělství Fuksa byl poslancem od května 2010 do listopadu 2012. Tehdy společně s několika dalšími "rebely" z ODS kritizoval vládní daňový balíček, jehož schválení premiér Petr Nečas (ODS) spojil s vyslovením důvěry vládě. Následně se Fuksa poslaneckého mandátu vzdal, balíček byl poté schválen. Od ledna 2013 se Fuksa stal vrchním ředitelem Českého Aeroholdingu.

V případu údajných trafik jsou nadále obviněni expremiér Petr Nečas (ODS), jeho současná manželka Jana Nečasová (dříve Nagyová) a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Kauzy kolem Nagyové vedly v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády, Nečas se vzdal i funkce předsedy ODS.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …