Soud s Babišem kvůli jeho spolupráci s StB dnes možná přinese klíčové svědectví

14.04.2014 5:55

Na Slovensku bude dnes pokračovat soudní líčení ve věci žaloby nynějšího českého ministra financí Andreje Babiše na Ústav paměti národa (ÚPN) za to, že Babiš je evidován v archivních svazcích komunistické státní policie StB coby agent neoprávněně. Rozsudek už na dnešním stání patrně vynesen nebude.

Soud s Babišem kvůli jeho spolupráci s StB dnes možná přinese klíčové svědectví
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Babiš na akci hovořil mimo jiné o tom, jak shání peníze jako ministr financí

K soudu byli předvoláni dva bývalí agenti Státní bezpečnosti. Zejména svědectví někdejšího nadporučíka StB Júlia Šumana by mohlo být klíčové v celém případu. Právě Šuman podle archivních dokumentů získal Babiše v 80. letech k údajné spolupráci s StB coby agenta s krycím jménem Bureš. Toto jméno je zmiňováno nejméně v pěti archivních svazcích StB, které na Slovensku spravuje ÚPN.

Babiš vědomou spolupráci s StB dlouhodobě popírá. Během dosavadního průběhu líčení se ho zastali dva svědci, které nechal předvolat právě šéf hnutí ANO. Bývalý důstojník StB Andrej Kuľha u soudu koncem ledna vypověděl, že archivní svazek poukazuje pouze na nevědomou spolupráci Babiše s StB. Právě Kuľha měl coby pracovník tajné policie Babišův svazek na starosti. Podobně jako Kuľha vypovídal i někdejší člen takzvané lustrační komise Milan Žitný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…