Soud s kosovským řezníkem se komplikuje. Z počítačů v Haagu záhadně zmizely důkazy, Thači žádá propuštění

23.07.2021 18:44

Kosovský exprezident a někdejší terorista Hašim Thači zůstává stále v haagském vězení. Soud ho odmítá pustit a soudit na svobodě, což válečný zločinec nelibě nese. Celý proces se protahuje i technický zádrhel. V počítačích soudu totiž záhadně zmizela část důkazního materiálu proti Thačimu a dosud se ji nepodařilo najít.

Soud s kosovským řezníkem se komplikuje. Z počítačů v Haagu záhadně zmizely důkazy, Thači žádá propuštění
Foto: Archiv
Popisek: Lídr kosovsko-albánských teroristů Hašim Thači (uprostřed v košili) za války

Soudní proces s bývalým samozvaným prezidentem Kosova a exšéfem kosovsko-albánské teroristické organizace UČK Hašimem Thačim v Haagu pokračuje. Po prvotních signálech se úplně nezdá, že by případ skončil zametením pod koberec.

Hašim Thači, který loni na podzim dobrovolně rezignoval na prezidentský úřad tzv. státu Kosovo a vydal se do Haagu, kde byl po příletu zatčen, je stále ve vazební cele speciálního soudu. 

Přitom v úvodu samotného procesu i dobrovolné Thačiho rezignaci se spíše zdálo, že půjde o formalitu a někdejší lídr kosovsko-albánských teroristů bude za krátko propuštěn a osvobozen. Nahrával tomu i fakt, že speciální soud sice sídlí v Haagu a osazenstvo soudu tvoří soudci různých národností, ale formálně instituce spadá pod prištinské úřady. 

Buď se tedy soudci rozhodli po více než dvaceti letech dvojího metru používaného na Srby a Albánce na mezinárodní scéně aplikovat spravedlnost i z druhé strany, anebo jak naznačují někteří analytici, současné vedení jednostranně vyhlášeného státu mohlo svého někdejšího vůdce odepsat, aby mohlo před zahraničními partnery říkat, že se vypořádalo s minulostí a soudí všem stejným metrem.

Ať je to tak či onak, Hašimu Thačimu se to rozhodně nelíbí a snaží se dostat na svobodu. Už před časem dokonce do svého právního týmu angažoval někdejší obhájce chorvatského generála Ante Gotoviny. Ten byl nejprve sice odsouzen na 24 let za přímou odpovědnost za operaci Bouře, při níž chorvatské síly etnicky vyčistily značné území a během hodin násilně vyhnali téměř čtvrt milionu Srbů, s nichž mnozí rychlý útěk či zásah chorvatských vojáků nepřežili. Akce je označována za největší etnickou čistku v Evropě od konce druhé světové války.

Jaká je souvislost s Thačim a proč ten angažoval bývalé Gotovinovy advokáty? Chorvatskému generálovi totiž nejdříve haagský soud vyměřil 24 let za zločiny pronásledování, nucený odsun, drancování, zlovolné ničení, vraždy a nelidské jednání, po roce ho ale v odvolacím řízení překvapivě zprostil všech obvinění a nařídil jeho okamžité propuštění.

Kosovsko-albánský předák zřejmě spoléhá na schopnost těchto advokátů a rozhodl se svůj osud svěřit do jejich rukou. Zatím se mu příliš nedaří a soud mu nevěří, že by v případě souzení na svobodě neutekl či se nezbavoval svědků. 

Nakonec dokonce Thačiho právníci soudu přednesli variantu, že je ochotný po propuštění z haagské cely setrvávat v domácím vězení ve Slovinsku. Ani to mu nevyšlo. Speciální soud naopak rozhodl o prodloužení Thačiho vazby o další dva měsíce. Soudce Nicolas Guillou neakceptoval záruky dvou států za puštění z vazby. 

Zcela bez komplikací dosavadní průběh procesu rozhodně není. ParlamentníListy.cz už dříve informovaly o tom, že Thačiho právníci po soudu požadovali odhalení identity chráněných svědků. Okamžitě začaly panovat obavy, že i zbylí svědkové kosovsko-albánských násilností, mučení a vražd na civilistech budou podezřele sprovozeni ze světa. 

Nedávno přišla i další komplikace přímo v Haagu. Soud oznámil, že speciální počítačový program, který eviduje a ukládá důkazní materiály, má potíže a záhadně v něm zmizela celá série důkazních materiálů a dosud nebyla nalezena. Srbská média začala spekulovat, jak je možné, že v současné technicky vyspělé době se něco podobného stane a psali o tom, že počítačový program “ snědl důkazy”.

Do jaké míry šlo skutečně o technické potíže, anebo záměr zkomplikovat průběh celého procesu, je otázkou. Faktem je, že tyto technické problémy způsobily časovou prodlevu v samotném zahájení procesu, na což si Thači prostřednictvím svých advokátů stěžoval. Celý případ budeme i nadále sledovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…