Soudce: Kdyby si Týc koupil vlastní semafor, pak ať si dělá, co chce

24.02.2012 22:53

Kdyby si umělec Roman Týc koupil vlastní semafor, pak ať si ho přelepuje, jak chce. V jeho případu se vůbec neřeší umění, ale trestný čin, kdy poškodil veřejný majetek, říká Petr Franc ze soudcovské unie. Týcův kolega Jiří David si však myslí, že lidé nevědí, co je současné umění.

Soudce: Kdyby si Týc koupil vlastní semafor, pak ať si dělá, co chce
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

„To, že nastoupil do věznice, je až důsledkem jeho rozhodnutí,“ připomněl v Událostech, komentářích na ČT Petr Franc ze soudcovské unie. Roman Týc podle jeho slov nebyl odsouzený za svůj umělecký projev, ale jednoduše za to, že poškodil cizí majetek.

„Já nesmím svým uměleckým projevem, svým svobodným vyjadřováním, zasahovat do práv ostatních subjektů,“ odůvodnil rozhodnutí soudu Franc. Ostatní subjekty včetně města Prahy mají právo na ochranu. „Umělci nechodí do vězení za umělecký počin,“ odmítl srovnávání s předlistopadovou dobou. Kdyby si Týc koupil vlastní semafor, pak ať si s ním nakládá podle svého.

Výtvarník Jiří David sice není stoupencem vyjadřovacího stylu Týce, přesto se ho v pořadu zastal. „Za to se nechodí do vězení nikde ve světě,“ prohlásil. Pokud by se podle něj v Česku měřilo všem stejně, pak ať jde Týc do vězení. Jenže to by tam prý musela jít i spousta dalších, narážel na korupci.

„Chybí tady strašně moc, že lidi nevědí, co je současné umění,“ posteskl si David. A navíc je to prý nezajímá. Až když mají pocit, že se něco zajímavého děje, třeba jako teď.
„Je mi hrozně líto, že takováhle arogance moci se zvedla proti takovému projevu,“ litoval Týce. Chvíli ho prý podezříval, že chce být akorát první polistopadový umělec, co se nechá zavřít.

Za umělce se částečně postavila i pražská radní z ODS Aleksandra Udženija. „Mohla by se udělat křižovatka, kde by se tyto semafory mohly vystavit,“ vymýšlela využití Týcových „panáčků“. „Zrovna tím by pan Týc mohl být velice prospěšný Praze, ale nechci zasahovat do rozhodnutí soudu,“ dodala Udženija.

Požádat Klause o milost? Nevhodné

Moderátor Jakub Železný jí poté navrhl, že když se dobře zná s prezidentem Václavem Klausem, mohla by ho požádat o milost pro Týce. „O milost pana Týce by měli požádat galerie a lidé z kultury,“ namítla. Známost s prezidentem je prý zrovna to, co jí v tom brání „Právě proto by nebylo vhodné, abych o to žádala já,“ uzavřela téma milosti Udženija.

Týc byl odsouzen k měsíci ve vězení, jelikož nezaplatil pokutu, kterou mu původně uložil soud – zaplatil pouze náhradu škod. Prohlašoval, že kdyby pokutu zaplatil, uznal by, že jeho projev byl trestný čin, a s tím se nechce smířit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…