Soudci a žalobci dostanou příští rok přidáno, navrhne rozpočtový výbor

04.12.2012 11:29

Příští rok by měly růst platy soudcům kromě soudců Ústavního soudu a státním zástupcům. Jiní ústavní činitelé, tedy například zákonodárci a ministři by měli mít platy ještě další dva roky zmraženy. Ústavním činitelům by se na druhou stranu přestaly zdaňovat náhrady. Předpokládá to pozměňovací návrh k vládní předloze na zvýšení platů ústavních činitelů, který dnes podpořil sněmovní rozpočtový výbor. Od přítomných zástupců justice ale sklidil kritiku. Podle zpravodaje Vladislava Vilímce (ODS) jde o kompromis.

Soudci a žalobci dostanou příští rok přidáno, navrhne rozpočtový výbor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Vláda předložila Sněmovně pět variant růstu platů všech ústavních činitelů. Nejnižší možnost počítá s platem na úrovni 2,51násobku průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře, nejvyšší počítá až s trojnásobkem. Náklady by byly od 103 milionů do 1,3 miliardy korun. Kabinet návrh předložil kvůli verdiktu Ústavního soudu, jenž zrušil na podnět soudců ustanovení zákona týkající se soudcovských platů. Koeficient byl 2,5.

Rozpočtový výbor navrhl pro soudce nový koeficient 2,75. Od soudcovských platů se odvíjejí i platy státních zástupců, jsou na úrovni 90 procent. Pokud by byl návrh schválen, náklady by byly asi 435 milionů korun. Platy zákonodárců a dalších ústavních činitelů by rostly postupně až od roku 2015 a z koeficientu 2,75 by se počítaly od roku 2017.

Návrh je podle Vilímce veden snahou nastavit postupně systémový přístup. Navržený koeficient podle něho zajistí ústavním činitelům přiměřené materiální zabezpečení a zároveň vychází z možností ekonomiky.

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa ale uvedl, že pozměňovací návrh není dobrým řešením a nenapravuje chyby. "Bojíte se reakcí veřejnosti," řekl poslancům. Baxa soudí, že se předloha opět dostane k Ústavnímu soudu a zákonodárci se budou muset platy opět zabývat.

Rovněž podle soudce Ústavního soudu Miroslava Výborného budou problémy vyvstávat rok co rok. Proporce mezi platy ústavních činitelů by se podle něho měly vrátit do rozumných mezí. Generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek podotkl, že pokud by návrh platil, platy funkcionářů nejvyšších soudů budou vyšší než soudců Ústavního soudu. Ústavní soud se proto bude snažit prosadit, aby koeficient 2,75 platil i pro jeho soudce.

"Vyvoláváme další situaci, kdy nás soudci budou žalovat," soudí Alfréd Michalík (ČSSD). Za alibismus označil to, že vláda podala předlohu ve variantách. Michalík chtěl, aby výbor doporučil poslancům schválit maximální vládní návrh, tedy s koeficientem tři. Kvůli tomu, že výbor podpořil pozměňovací návrh, se už o tom nehlasovalo. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…