Soudní znalec uvedl, že zná viníky otravy Bečvy. Chemička Deza to prý není

02.02.2021 7:21

Za otrávení řeky Bečvy, které se stalo minulý rok koncem září, nemůže chemička Deza, uvedl v pořadu Reportéři ČT soudní znalec Jiří Klicpera, který vypracoval posudek pro policii. Nehoda, která se v den otravy chemičce stala, s tím prý nesouvisí. Klicpera také před několika dny uvedl, že viníka již zná, konkrétní ale nebyl.

Soudní znalec uvedl, že zná viníky otravy Bečvy. Chemička Deza to prý není
Foto: Daniela Černá
Popisek: Chemička Deza ve Valašském Meziříčí

20. září minulého roku se stala v chemičce Deza, která patří do skupiny Agrofert, havárie a ten samý den unikl do řeky Bečvy kyanid, který způsobil úhyn všech živých organismů na mnoha kilometrech řeky. Podle Klicpery ale tyto dva případy spolu nesouvisí. 
 

Anketa

Kauza ,,vlekař": Schvalujete jednání majitele (spuštěného) vleku v Čenkovicích, který napadl štáb TV Nova?

37%
63%
hlasovalo: 12618 lidí
„To je zmatená stopa, která vás odvádí někam jinam úplně zbytečně,“ říká. „Byli jsme v Deze, víme, jak to tam je, a Deza skutečně je mimo podezření tak, jak to řekla inspekce hned na začátku,“ řekl Klicpera České televizi. Česká inspekce životního prostředí vyloučila Dezu jako možného původce otravy již dříve v tiskové zprávě.
 
„Bečva je úplně zvláštní případ. Já ho znám, toho viníka. Ale my ho musíme dostat do rukou usvědčeného. Musíme mít důkazy. Proto to trvá tak dlouho,“ řekl Klicpera 21. ledna v on-line debatě „Vodárenské čtvrtky“.
Podle právníka Petra Svobody, který v pořadu ČT hovořil, se z případu otravy Bečvy stala dokonalá fraška. „Zatímco policie a Česká inspekce životního prostředí, které by měly poskytnout veřejnosti informace, mlčí, tak začal mluvit znalec, který by měl mlčet,“ řekl České televizi. Upozornil na povinnost mlčenlivosti, kterou znalci podle zákona mají. „Je prolomena jenom v případě, že ho zadavatel znaleckého posudku té povinnosti zprostí,“ dodal.
 
V případě otravy řeky Bečvy jde o největší otravu posledních let. Při úniku velkého množství kyanidu došlo v Bečvě k úhynu všech živých organismů, jed pronikl i do řeky Morava, kde byl již naředěný a žádné další škody naštěstí nezpůsobil. I tak kyanid zasáhl více než 40 kilometrů řeky Bečvy, kde se otrávilo přes 40 tun ryb.
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…