Soukromí investoři ve zdravotnictví vydělávají rok od roku více

25.01.2014 7:33

Průzkum MF Dnes mezi největšími podnikateli ve zdravotnictví ukázal, že v tomto oboru se nedá hovořit o krizi. Byznysmeni se prý naopak chystají své služby rozšiřovat a spadeno mají i na veřejné kliniky.

Soukromí investoři ve zdravotnictví vydělávají rok od roku více
Foto: Martin Kovář
Popisek: Operace

Sobotní MF Dnes si všímá určitého paradoxu. Na jedné straně je neustále slyšet, že je zdravotnictví na okraji propasti a na druhé straně se prý ukazuje, že soukromí investoři vydělávají rok od roku víc. Průzkum MF Dnes dokonce ukázal, že největší hráči v oboru chystají další velké investice. Průzkum se uskutečnil mezi majiteli klinik, lékáren i laboratoří.

„Dvacet let jsem budoval síť Santé a loni jsem ji prodal jen proto, abych si uvolnil ruce na svůj další plán ve zdravotnictví,“ cituje deník vyjádření Pavla Beránka, který v Česku vystavěl síť ordinací nabízejících nadstandardní péči. Sám se prý chystá podnikat v pojišťovnictví. „Tam je díra na trhu, chybí tu skutečné komerční připojištění,“ je přesvědčen Beránek. To podle MF Dnes potvrzují i oslovení majitelé soukromých klinik, kteří nemožnost komerčního připojištění vnímají jako jeden z citelných problémů zdravotnictví.

Celý obor je prý perspektivní i stabilní proto, že se neřídí běžnými tržními principy a tedy mu nehrozí úbytek klientů. Lidé totiž budou k lékařům chodit stále.

Rozšíření počtu ambulancí praktických lékařů potvrzují podle deníku majitelé sítí ambulancí. Ale nejvíce se prý chystají na investice dva největší investoři Agel a Penta. Ti dokonce uvažují o zadlužených regionálních nemocnicích.

Musí dozrát čas

To ostatně pro MF Dnes potvrdil i mluvčí Penty Martin Danko. „Plánujeme rozšířit působení do regionálních nemocnic, podobně jako už podnikáme na Slovensku a v Polsku,“ prozradil o záměrech Penty.

Právě Penta nebo Agel se tedy netají záměrem vstoupit do zadlužených nemocnic. „Financování zdravotních služeb a péče je neudržitelné bez účasti soukromého sektoru. Vzniká tu prostor na spolupráci mezi veřejným a soukromým investorem,“ říká mimo jiné pro MF Dnes Martin Danko.

Penta prý zastává názor, že na to, aby soukromá společnost mohla vstoupit do zadlužených nemocnic, je třeba, aby dozrál čas. „Zatím se jeví politicky neprůchodné umožnit soukromým investorům vstup do těchto nemocnic. Takový stav je však neudržitelný,“ řekl k otázce mluvčí Penty Danko.

Penta prý však počítá s tím, že nejdéle do pěti let budou kraje a města prosit investory, aby jejich nemocnicím pomohli a buď je rovnou vykoupili, nebo se aspoň podíleli na chodu a investovali do nich.

Budoucí ministr zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček si však nemyslí, že by krajské a městské nemocnice připadly soukromým subjektům. „Neumím si to představit. Kraje jsou ostře proti a chtějí nemocnice udržet za každou cenu. Minulý rok byl sice těžký, ale letošní vyhláška chce nemocnice resuscitovat. Je to o tom, aby kraje své nemocnice skutečně řídily," míní Němeček a dodává, že ani soukromí majitelé nemohou vydělat miliardy jen na lůžkové péči. „Musíte mít laboratoře, lékárny a další. Tak, aby se tím vykryly nižší výdělky z lůžek. A to městům a krajům chybí," ukázal na nedostatek v MF Dnes budoucí ministr zdravotnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…