Soukromníci půjdou do komunálních voleb spolu s ODS

17.04.2018 16:04

Občanská demokratická strana a Strana soukromníků podepsaly dohodu o rámcové spolupráci mezi stranami, týkající se blížících se komunálních voleb a rovněž i příštích voleb do Senátu. V některých volebních regionech tak půjdou kandidáti do voleb na společných kandidátkách. O spolupráci v Poslanecké sněmovně informoval předseda ODS Petr Fiala spolu s předsedou Soukromníků Petrem Bajerem.

Soukromníci půjdou do komunálních voleb spolu s ODS
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Předseda Soukromníků Petr Bajer, předseda ODS Petr Fiala, Zbyněk Stanjura (ODS)

Podle předsedů obou stran se spolupráce mezi ODS a Stranou soukromníků v uplynulých volbách ukázala jako „oboustranně úspěšná“. „Jsem rád, že na ni můžeme navázat. Věřím totiž, že hodnoty, na kterých Soukromníkům i ODS záleží, můžeme nejlépe hájit společně,“ uvedl ke spolupráci předseda Soukromníků Petr Bajer.

Podle předsedy ODS Petra Fialy pak nová rámcová dohoda potvrzuje odhodlání obou stran „hájit zájmy podnikatelů a živnostníků“ a rovněž i „usilovat o co nejužší spolupráci názorově blízkých pravicových sil“.

Co se týče společných kandidátek Soukromníků s ODS, měla by jich být pro letošní komunální volby přibližně polovina z celkových dvou stovek, které strana celkem postaví, sdělil ParlamentnímListům.cz Bajer. 

„V současné době jednáme o magistrátu Prahy. Jednáme o pražských obvodech. V podstatě na Zlínsku máme většinu společných kandidátek. Kandidátku společnou s ODS a TOP 09 máme například i na ostravský magistrát. A samozřejmě těch kandidátek přibývá,“ upřesnil informace týkající se rámcové dohody s občanskými demokraty. 

Jména, která se na kandidátkách objeví, zatím podle Bajera jasná nejsou. „Zatím se jedná o číslech, která budou mít Soukromníci na společných kandidátkách. O jmenovitém obsazování se zatím nebavíme,“ dodal předseda Strany soukromníků.   

Jak se ukázalo dříve, jedním z témat, které ODS a Strana soukromníků sdílí, je i odpor vůči současnému premiérovi v demisi a předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi a jeho politice. Asi nejviditelněji tento průsečík vykrystalizoval ve snaze omezit či zabránit další nástupní vlně Babišova systému elektronické evidence tržeb (zkráceně EET).

Soukromníci rovněž podle Bajera aktuálně připravují na Babiše trestní oznámení za podněcování nenávisti kvůli jeho nedávnému výroku o voličích ODS, o kterém informovala média. Babiš měl podle médií říci, že voliči ODS jsou ti, kteří podváděli s daněmi a že je naštval zavedením EET.  

Podle Bajera tímto Babiš urazil 500 tisíc lidí, „kteří v Česku platí daně a které si už nikdy nezíská“. „Je nejvyšší čas na to reagovat. Babiš tu vytváří pocit toho, že kdokoliv v Česku podniká, je zloděj anebo podvádí, ale takhle to v této republice nefunguje,“ upřesnil pro ParlamentníListy.cz Bajer.

Bajer je podle svých slov přesvědčen, že Česká republika směřuje k předčasným volbám. Čas, po který bude nějakým způsobem fungovat Babišova vláda v demisi, se ale podle něj „natahuje“.

Babišovy otočky z posledních dní (např. postoj k americkému útoku v Sýrii, který po návštěvě u prezidenta Miloše Zemana revidoval) jsou podle Bajera výsledkem práce jeho analytického týmu. „Viděli jsme obrovský obrat s Ondráčkem, kdy během jednoho dne po jeho zvolení otočili a chtěli ho odvolat. Stejným způsobem reagoval teď v sobotu. Je to hodně populistické, bych řekl. Každopádně člověk, který si nestojí na svých názorech, podle mého do politiky nepatří,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Bajer.

 

reklama

autor: Jonáš Kříž

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…