Spalte Rakušanovy manuály. Posun v „dezinformacích“ žije dál

04.10.2023 12:41 | Monitoring

Světlo světa spatřila zpráva Vojenského zpravodajství shrnující rizika pro bezpečnost ČR za rok 2022. Jak informoval i server ParlamentníListy.cz, ve zprávě je uvedeno, že se ve veřejném prostoru až příliš nadužívá pojem dezinformace a využívá se k onálepkování názorových oponentů. Zpravodajci ve své zprávě upozornili i na další problémy. A exposlanec ČSSD Michal Hašek jim zatleskal. Vyjádřili se také členové Společnosti na obranu svobody projevu, kteří zdůraznili, že to, co říkají zpravodajci dnes, oni opakují již drahnou dobu.

Spalte Rakušanovy manuály. Posun v „dezinformacích“ žije dál
Foto: army.cz
Popisek: Jan Beroun, ředitel Vojenského zpravodajství

Když Rusové na konci února 2022 vtrhli na Ukrajinu a začali tu vedle vojáků vraždit také ženy a děti, česká vláda Petra Fialy (ODS), která byla v té době u moci pár měsíců, přišla s myšlenkou zablokovat několik českých dezinformačních webů. Ty nakonec skutečně byly vypnuty po několik měsíců, a to zásahem soukromé společnosti CZ.NIC. Neziskové organizace Institute H21 a Otevřená společnost proti tomuto postupu podaly žalobu, ale Nejvyšší správní soud (NSS) žalobu zamítl. Žádost vlády o jejich zablokování označil za nezávaznou politickou proklamaci doporučujícího charakteru.

O rozhodnutí soudu informoval také server ParlamentníListy.cz.

Společnost pro obranu svobody projevu, k jejímž zakladatelům patří také vývojář počítačových her Daniel Vávra, se však rozhodla citovat z dopisu Národního centra kybernetických operací (NCKO), v kterém stojí, že centrum žádá „v souladu s usnesením vlády ČR o spolupráci. … Žádáme vaším prostřednictvím jednotlivé sítě zapojené do nezávislého uzlu NIX.CZ o preventivní opatření, a to technické znemožnění přístupu k navrženým dezinformačním stránkám obsaženým v připojeném seznamu“. Společnost pro obranu svobody projevu v této souvislosti opakovaně zdůraznila, že podle NCKO šlo o realizaci vládního opatření.

„Stejně jako je svoboda projevu ohraničena právem jednotlivce na ochranu osobnosti, tak i stát má právo bránit svou integritu proti dezinformacím, jímž jsou vystaveni jeho obyvatele,“ stálo také v dopise centra z 25. února 2022 s tím, že cílem tohoto vládního opatření je zabránit šíření nepravdivých nebo také zavádějících informací o ruské agresi proti Ukrajině.

 

 

boj s dezinformacemi

Ve výroční zprávě se k boji s dezinformacemi vyjádřili i agenti Vojenského zpravodajství, upozornil i server ParlamentníListy.cz.

Vojenské zpravodajství (dále VZ) uvedlo, že téma tzv. dezinformací a propagandy je záležitostí posledních deseti let, zlom přineslo obsazení Krymu Ruskou federací a následné boje na východní Ukrajině.

„Část veřejnosti začala tyto události chápat jako výsledek dlouhodobého ‚hybridního působení‘, jehož hlavní složku měla představovat intenzivní propaganda,“ konstatuje VZ s tím, že hybridní vojenské akce a masivní propaganda nejsou ničím novým a „provázejí lidská společenství od jeho počátků“. Podle těchto představ měla Ruská federace disponovat mimořádně efektivním a inovativním konceptem, tzv. Gerasimovou doktrínou. V poznámkách pod čarou pak VZ poukazuje, že tento dokument nikdy neexistoval. A že generál Gerasimov ve skutečnosti popisoval, jak se dle jeho názoru chovali nepřátelé Ruska, zejména Spojené státy.

Michal Hašek Vojenskému zpravodajství zatleskal.

„Tleskám Vojenskému zpravodajství za odvahu,“ napsal doslova na sociální síti Facebook. Zaujala ho především jedna pasáž ze zprávy Vojenského zpravodajství, kterou ocitoval.

„Prohlubující se vágnost, významová neurčitost zmíněných termínů přitom vedla i k případům, kdy je někteří političtí a společenští aktéři začali používat i pro označení pravdivých informací, jež však nebyly v souladu s jimi prosazovanými idejemi, a kdy dokonce docházelo ke spojování kritiky vládních politik s propagandistickým působením cizí moci, což mohlo vést k vyčlenění části do té doby legitimních hlasů z politické debaty.“

Boj s dezinformacemi

Na stejnou pasáž upozornil také bývalý člen vlády z časů vlády Václava Klause Ivan Pilip.

„Ve výroční zprávě Vojenského zpravodajství je přesně pojmenován jeden z problematických rysů naší veřejné diskuse. Věřím, že VZ za agenty ruského vlivu v ČR nikdo nepovažuje,“ poznamenal Pilip na sociální síti X.

Ivan Pilip promlouvá

 

Přístup Vojenského zpravodajství ocenila i již zmíněná Společnost pro obranu svobody projevu.

„Zdravý rozum a střízlivost místo hysterie ze strany bezpečnostních služeb ČR se snad konečně vracejí do debaty o hrozbě tzv. dezinformací. Výroční zpráva Vojenského zpravodajství za rok 2022 obsahuje sdělení, která jen trochu jinými slovy sami říkáme a píšeme už více než rok. Pojmy jako dezinformace, hybridní válka nebo propaganda se ve veřejné debatě nadužívají a ztratily už svůj původní význam. Současně se těmito slovy označují i pravdivé informace, které jsou v rozporu s prosazovanými idejemi některých politických aktérů,“ uvedla společnost.

Boj s dezinformacemi

Komentátor Petr Holec prohlásil, že Vojenské zpravodajství vlastně odhalilo, že Fialova vláda použila slovo „dezinformace“ jako nástroj teroru.

„Hehe, haha. Tak vojáci nakonec odhalili celý slavný dezinfoteror fialovců, který ho jen zneužívají pro potírání nevládních názorů, a to včetně BIS. Čas spálit Rakušanovy manuály,“ napsal Holec.

 

Petr Holec promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co na to zbytečný ÚSTR: ( Ústav pro studium totalitních režimů)?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 04.10.2023 13:48:46
nerozšíří se ještě o oddělení studující totalitní tendence Fialovy vlády od prosince 2021 - x ? Měl by se rozšířit. Rakušanovy manuály by mohly být dostatečným základem pro zařazení této vlády jako fašizující se výkonné moci. Tak do toho, žabaři zadarmo drazí, užvanění! Minulost volá po " zhodnocení" !

|  7 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …