Španělská psycholožka po rozehnání referenda a zatčení vlády v Katalánsku: Lidé mají strach mluvit. Jak málo jsme se posunuli od Franka

25.11.2017 13:31

Redaktor serveru Britské listy Bohumil Kartous přinesl rozhovor s klinickou psycholožkou Désirée Gonzalo. Žena původem ze španělských Kanárských ostrovů se rozhovořila o politické situaci ve Španělsku v souvislosti s nedávným útokem madridské vlády na voliče v katalánském referendu.

Španělská psycholožka po rozehnání referenda a zatčení vlády v Katalánsku: Lidé mají strach mluvit. Jak málo jsme se posunuli od Franka
Foto: Archiv
Popisek: Španělská vlajka

„Když jsem viděla ty záběry, říkala jsem si, že to je velký problém bez jednoduchého řešení,“ poznamenala úvodem Gonzalo. Ve španělské komunitě v Praze podle ní zavládl smutek. „Data ukazují, že 38 procent respondentů se identifikuje stejně jako Španělé a Katalánci a 36 procent se identifikuje buď jen jako Katalánci nebo víc jako Katalánci, a jenom menšina 7,6 procent se identifikuje víc jako Španělé než Katalánci,“ sdělila Gonzalo. Ona sama zná Katalánce, kteří se identifikují jako Katalánci. 

Gonzalo se vyjádřila i k dalším španělským regionům. „Víme, že jsou regiony se svou vlastní historií separatismu – Baskicko, i Kanárské ostrovy. Tak třeba v kanárském parlamentu máme aktuálně dvě strany separatistů. A dohromady mají 38 procent reprezentace. V Baskicku máme také dvě strany separatistů a dohromady mají 61 procent reprezentace. To je většina – a jsou taky přítomni v Evropském parlamentu,“ řekla Gonzalo. 

„Většina Španělů podporuje akci nebo reakci státu,“ poznamenala poněkud překvapivě Gonzalo k situaci ve Španělsku. Zmínila ale, že nezná osobně lidi, kteří by chválili reakci policie. „Ale určitě jsou tací lidé,“ dodala se slovy, že byly demonstrace, které podporovaly zásah státu proti lidem v Barceloně. 

„Když jsem viděla ty obrazy těch minulých dní, tak mám pocit, že se ve Španělsku málo změnilo od režimu Franka. Co se týká tendence, myšlenek a přístupů. To je velké zklamání,“ řekla Gonzalo. 

„Nekatalánští Španělé mají strach ze ztráty Katalánska z ekonomického pohledu. To by byla velká díra, kdybychom ztratili Katalánsko. Ale je to také věc identity a pýchy. Je to spojeno s historií. Byli jsme spolu dlouhodobě, pod jedním králem,“ sdělila Gonzalo a zmínila i paralelu s českou společností. „V minulosti určitě vidím paralely. Když tady byl komunismus, hlavní byl strach lidí se vyjadřovat a mluvit. Bylo to hodně podobné,“ dodala Gonzalo. 

Závěrem se Gonzalo vyjádřila k řešení celé situace. „Myslím si, že španělský stát by měl být schopný jednat, mít dialog a jednat – je to jediné moudré řešení, konkrétně mohli by vytvořit skutečnou federaci, jakou je Commonwealth, což by dalo větší svobodu Katalánsku a mohli by také nabídnout legální referendum a opravdu slyšet, poslouchat,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Českou školu překopou od základů. Genderové pexeso a dějepis na přeskáčku

20:00 Českou školu překopou od základů. Genderové pexeso a dějepis na přeskáčku

Do konce května probíhá veřejné projednávání nových školních osnov, které od loňského podzimu reform…