Španělský ústavní soud anuloval deklaraci o nezávislosti Katalánska

08.11.2017 16:27

Deklarace o nezávislosti Katalánska je anulována. Rozhodl o tom dnes španělský ústavní soud. Deklaraci schválil regionální parlament této autonomní oblasti 27. října. Píše o tom server ČeskéNoviny.cz.

Španělský ústavní soud anuloval deklaraci o nezávislosti Katalánska
Foto: Archiv
Popisek: Španělská vlajka

Platnost deklarace byla dočasně pozastavena minulý týden. Podle verdiktu soudu totiž odporuje španělské ústavě. Navrhuje zahájit proces, jenž by skončil vytvořením a schválením ústavy samostatné Katalánské republiky. Dokument schválili separatističtí poslanci, opozice hlasování bojkotovala. 

Původní text ZDE.

Španělská vláda po schválení deklarace převzala přímou správu nad Katalánskem. Mimo jiné odvolala tamní vládu i rozpustila parlament. Nové volby se mají v regionu konat 21. prosince. Katalánské vládě i vedení parlamentu nyní hrozí dokonce vězení, španělská prokuratura je totiž obvinila ze vzpoury. 

Expremiér Carles Puigdemont je v současné době s dalšími katalánskými poltiky v Belgii, kde tamní soudy mají rozhodnout o vydání zákonodárců do Španělska. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…