Špidla, Jourová, Dienstbier. Vláda se rýsuje

29.11.2013 6:54

Po čtvrteční schůzce s prezidentem a následném jednání s hnutím ANO doufá šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, že do konce roku bude sestavena vláda i schválený rozpočet. Zbývá dohodnout personální složení kabinetu. Mezi kandidáty na ministerské křeslo je i někdejší český premiér Vladimír Špidla nebo senátor Jiří Dinestbier.

Špidla, Jourová, Dienstbier. Vláda se rýsuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Jednou z klíčových záležitostí je vybrat a dohodnout se na personálním obsazení budoucí vlády. Podle Lidových novin je mezi kandidáty sociální demokracie i bývalý eurokomisař a expremiér Vladimír Špidla. Ten by mohl vést resort životního prostředí. "Kdyby ta nabídka přišla, tak by akceptovatelná byla. To je jasné," připustil politik, který by se tak do Strakovy akademie vrátil po devíti letech.

Post ministra spravedlnosti, které bude v příštích letech klíčové i díky přípravám nového zákona o státním zastupitelství, by mělo získat hnutí ANO. Kandidátkou je v takovém případě podle informací deníku profesorka Helena Válková. "Oslovena jsem nebyla, ale samozřejmě vím, že moje jméno v té souvislosti padá," uvedla. Kdyby odmítla, "náhradníkem" je sociálnědemokratický senátor Jiří Dienstbier. A na nabídku by prý kývnul.

Mládek na Ministerstvo průmyslu a obchodu

Jasnější obrysy dostává i vyjednávání o dalších resortech. Obrana, zdravotnictví nebo vnitro by mohly připadnout ČSSD, zatímco ANO by mělo vést zahraničí. Také Ministerstvo obchodu a průmyslu by mohlo být svěřeno do rukou sociálních demokratů. Vést by jej mohl stínový ministr financí Jan Mládek. Sám ale tuto možnost prý zatím nechce komentovat. "ČSSD by rozhodně měla mít nějaké hospodářské ministerstvo," připouští.

Kandidátem na vnitro je podle deníku místopředseda sociální demokracie Milan Chovanec. Svou budoucnost prý ale zatím neřeší. Spekulaci, že by post ministra zahraničních věcí obsadil šéf hradní diplomacie Hynek Kmoníček, vyvrátil sám Sobotka. Kandidátem z řad ANO na toto křeslo je Martin Stropnický.

Babišova ředitelka ministryní práce

Ministerstvo práce a sociálních věcí by mohla vést Radka Maxová z hnutí ANO, která je v současné době ředitelkou jakosti v Kosteleckých uzeninách, které spadají pod Agrofert šéfa hnutí Andreje Babiše. "Určitě by to byla výzva. A za stavu, v jakém se ten resort nachází, je to i velká odpovědnost. Té se nechci zříkat," uvedla Maxová pro LN.

V souvislosti s obsazením Ministerstva pro místní rozvoj se dlouhodobě mluví o místopředsedkyni ANO Věře Jourové. Kultura by mohla zase připadnout stínovému ministru ČSSD Ivanu Krejčímu, který, jak sám přiznává, je připraven resort převzít.

Lidovci nepřijdou zkrátka

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek si rovněž dělá zálusk na dva nebo tři ministerské posty, své nároky chce ale nejprve sdělit svým partnerům. Připadnout jim podle deníku může třeba zemědělství. "Ta možnost tady pořád je. Není vyloučena," uvedl k vládnímu angažmá Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…