Špidla zavzpomínal, jak to bylo se "zradou" Zemana při prezidentské volbě

13.12.2012 8:49

V komentáři pro MF DNES připomíná bývalý předseda ČSSD Vladimír Špidla okolnosti prezidentské volby v roce 2003, kterou tehdejší kandidát Miloš Zeman opakovaně interpretuje jako „zradu“ ČSSD. Ta podle něj tehdy navrhla do volby jeho jako svého bývalého předsedu, aby jej nakonec 27 sociálních demokratů nepodpořilo.

Špidla zavzpomínal, jak to bylo se "zradou" Zemana při prezidentské volbě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Špidla své líčení zahajuje již v roce 2001, kdy se Zeman rozhodl odstoupit z vedení strany a právě Špidla byl zvolen na jeho místo. Zeman prý dopředu oznámeným záměrem znovu nekandidovat elegantně vyřešil případný tlak na své odstoupení, který by nepochybně vyvstal po katastrofální porážce v krajských a senátních volbách.

Do voleb v roce 2002 pak řídil vládu a celou dobu avizoval zájem odejít na odpočinek. „Až do podzimu 2002 nikdy byť jen naznačil, že by chtěl na prezidenta kandidovat. A byla moje chyba, že jsem tuto Zemanovu ctižádost nerozpoznal,“ připouští tehdejší premiér.

ČSSD tehdy prý jako svého kandidáta vybrala ombudsmana Otakara Motejla (i po jednáních s Milošem Zemanem), ale pak se rozhodla zkonzultovat jméno kandidáta s občany prostřednictvím ankety. Jaroslav Foldyna prý tehdy prosadil, aby se anketa konala i v rámci strany, kde jednoznačně vyhrál Miloš Zeman. Ten následně tuto neformální anketu prezentoval jako závazné stranické referendum a z něj odvozoval svůj mandát kandidovat.

Chtěl však kandidovat až ve druhé volbě, což znamenalo předtím obětovat jednoho kandidáta ve volbě první. Tuto roli ochotně sehrál právník Jaroslav Bureš, který dostal pouhých 39 hlasů ze 70 poslanců ČSSD. „Zato Zeman dostal ve sněmovně více hlasů, než tam měla ČSSD mandátů,“ připomíná Špidla. Jakékoliv spekulace o zrádcích a dýce v zádech jsou tedy podle něj bezpředmětné.

Prohru v druhé prezidentské volbě v roce 2003 podle Špidly nezavinila zrada ČSSD, ale spíše Zemanovo pokrytectví.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…