Špinavé think-tanky, vředy polistopadové éry. Třeba je odstřihnout od veřejných peněz, řekli nám politici. Ale například Petr Gazdík to vidí jinak...

20.09.2018 20:45

ANKETA Prezident Zeman se v projevu při jednání vlády pustil do neziskových organizací. A nabídl vlastní dělítko mezi užitečnými a neužitečnými neziskovkami. „Neužitečná nezisková organizace je podle něj ta, která se prohlašuje za politickou neziskovku a hrdě se nazývá think-tank. Jako příklad uvedl Evropské hodnoty spojené s Jakubem Jandou. „Jaký je váš názor na slova prezidenta?“ S touto otázkou se v anketě obrátily ParlamentníListy.cz na politiky napříč spektrem.

Špinavé think-tanky, vředy polistopadové éry. Třeba je odstřihnout od veřejných peněz, řekli nám politici. Ale například Petr Gazdík to vidí jinak...
Foto: KPR
Popisek: Miloš Zeman v Berlíně

Anketa

Jste rádi, že Sněmovna odmítla usnesení žádající přijetí sirotků ze Sýrie?

97%
3%
hlasovalo: 22636 lidí

Miloš Zeman zavítal ve středu na jednání vlády o jednání rozpočtu na příští rok. Kabinet pochválil a přislíbil, že rozpočet přijde podpořit i do Sněmovny. V závěru své řeči se věnoval neziskovým organizacím. „Poslední poznámka bude poněkud provokativní jako ostatně u mě vždy. Existují různé názory na takzvané neziskové organizace. Když se začalo uvažovat o omezení výdajů na neziskové organizace, tak se spustil řev. Zaštiťovaly se tím, že jsou prospěšné neziskové organizace, jako je například sportovní organizace a podobně. Já bych vám, přátelé, nabídl jasné dělítko mezi užitečnými a neužitečnými neziskovými organizacemi. Neužitečná nezisková organizace je ta, která se prohlašuje za politickou neziskovku, a dokonce se hrdě nazývá think-tank, i když není ani tank, a tím méně think. A příkladem takové neziskové organizace, která, pane ministře, dostávala ještě nedávno z Ministerstva školství dotace, jsou Evropské hodnoty vedené pornohercem. Kdyby se tato organizace samofinancovala a Jakub Janda se vrátil ke své původní profesi, která je vcelku výdělečná, tak by rovněž mohl státní rozpočet ušetřit,“ pravil prezident.

Osočený Jakub Janda na svém Facebooku také ostře kontroval: „Prezident Zeman, jinak také ruský sluha v ČR, nás na jednání vlády označil za příklad ‚neužitečné nevládní organizace‘. Mám z toho radost. Pro zájmy těch, kterým slouží, jsme skutečně velmi ‚neužitečnou‘ a otevřeně nepřátelskou organizací. Od roku 2015 rozkrýváme a vysvětlujeme, jak prezident ČR slouží Ruské federaci jako její trojský kůň v našem ústavním systému. Shromáždili jsme přes padesát příkladů jeho služby Kremlu. Nyní se snaží dotlačit vládu, aby dala zakázku na 200+ miliard korun na stavbu jaderných reaktorů Rosatomu. Bez tendru, rychle pod stolem pod rouškou ‚mezivládní dohody‘, což je přesně to, jak to Rusko udělalo v Maďarsku s projektem Paks 2,“ napsal. 

Ruská investice do Miloše Zemana se podle něj vyplácí. „Shrňme si, co je veřejně známo: Víme, že Miloše Zemana začal po roce 2003 vodit ruský oligarcha Vladimir Jakunin na pravidelné placené dovolené na Rhodosu. Víme, že vedle Zemana se najednou objevil Martin Nejedlý, který dekádu pracoval v moskevských oligarchických kruzích. Nejedlý Zemanovi vedl a zařídil jeho stranu a obě prezidentské kampaně. Když měl problém, ruské peníze Lukoilu ho z něj vykoupily. Dnes šéfporadce prezidenta Nejedlý v Česku lobbuje za Rosatom, tak aby megazakázku na české jaderné elektrárny dostali Rusové. Dodnes netušíme, odkud je pan Nejedlý placen. Více než šest let. Zemanovu kampaň výrazně platila firma, za kterou jedná právník Putinova úzkého kruhu oligarchů. Zeman už od roku 2014 plnohodnotně a systematicky hájí ruské zájmy na mezinárodní scéně. Cokoliv Kreml řekne, Zeman téměř doslova zopakuje. Dnes máme vládu závislou na straně, která Moskvě slouží loajálně od svého založení od roku 1921. Hrad se dnes snaží Česko zavázat Rusům – pomocí obří zakázky na jaderné elektrárny, která by se bez tendru dala napřímo Rosatomu. Rusové vědí, že jim běží čas. Jejich Zeman na Hradě nebude navždy. Proto tolik tlačí, aby jsme se jim v jaderné energetice zavázali co nejdříve,“ sdělil a na závěr ještě přidal: „Je tedy naprosto pochopitelné, proč Zeman útočí na organizace, které systematicky popisují vlastizradu. Jednou se naše děti budou v učebnicích učit, jak si český národ nechal vládnout prezidentem, který sloužil nepřátelské diktatuře a skoro nikomu to nevadilo.“

A jak na anketu ParlamentníchListů.cz zareagovali čeští politici?

„Prezident Zeman má pravdu. Musíme oddělit ty neziskovky, které opravdu pomáhají našim občanům, od těch, které se za humanitární činnost pouze schovávají a ve skutečnosti jednají proti zájmům naší země. Ty první je třeba podpořit, ty druhé je třeba zlikvidovat,“ domníval se Jaroslav Foldyna, poslanec za Ústecký kraj a místopředseda ČSSD.

„Bohužel se stává, že některé neziskové organizace dělají tomuto sektoru medvědí službu, kdy za peníze daňových poplatníků je mentorují, jak mají žít, co by měli říkat, či dokonce co si mají myslet. Pokud mají tyto ambice, v pořádku, ale za svoje,“ upozornil Patrik Nacher, poslanec a zastupitel hlavního města Prahy za hnutí ANO.



„Pan prezident si neuvědomuje, nebo možná ani nechce uvědomit, že bez neziskového sektoru by například zcela zkolaboval sociální systém. To, co sebereme neziskovému sektoru, by mělo logicky být součástí rozpočtu Ministerstva práce a sociálních věcí, které by činnost neziskovek muselo převzít. Pan prezident se snaží neziskovky představit veřejnosti jako nepřítele, který parazituje na systému, ale není tomu tak. Mimochodem, nejvíce dotací od státu dostala loni Fotbalová asociace České republiky, rovněž nezisková organizace,“ vysvětlil Petr Gazdík, předseda Starostů a nezávislých, poslanec za Zlínský kraj. 

„Kdo je pan Janda, že mu prezident věnuje tolik pozornosti? Podle mě Evropské hodnoty nejsou jen o jednom člověku, ale o desítkách mladých lidí, kteří dělají výbornou práci. Podle mě jsou podobné výroky prezidenta pod úroveň zastávaného úřadu,“ zareagoval europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

„Jde o opakovaný útok na neziskový sektor, potažmo na občanskou společnost, který je třeba jednoznačně odmítnout. Jsou důležitou součástí demokratické společnosti. A samozřejmě musejí dodržovat zákony této země včetně případných dotačních pravidel,“ vedl Marek Výborný, poslanec KDU-ČSL za Pardubický kraj.

„Užitečnost je jednotka neměřitelná a každý si ji určuje podle svého názoru na věc. Osobně bych si nedovolil někomu v této věci vnucovat svůj názor nebo neziskové organizace škatulkovat. Někdo práce neziskových organizací využívá vědomě a jiný vůbec. Osobně přispívám pravidelným příspěvkem třem neziskovým organizacím, každé z jiného zájmového spektra. Co se týče návrhu pana prezidenta, tak si nedokážu představit arbitra, který užitečnost či neužitečnost posoudí. Každá nezisková organizace si musí obhájit svoji existenci ve chvíli, kdy shání peníze na svoji činnost. Zde jsou pak v roli arbitra dárci na jejich provoz přispívající,“ konstatoval Miloš Krčmář, místopředseda KDU-ČSL v Libereckém kraji.

„Fanouškem pana Jandy skutečně nejsem. Vzpomeňme na nekvalitní analýzy, které odborníci kritizovali za jejich metodiku. Nicméně to neznamená, že bych byl proti neziskovým organizacím. Víme, že minimálně 85 % těchto organizací pomáhá tam, kam stát nedosáhne, a dělají to skvěle. Mluvím o různé podpoře rodin s dětmi, seniorů, těžce nemocných, invalidů a dalších skupin. Co mě štve, jsou politické neziskovky, které za peníze občanů prosazují svou ideologii a svou činností, která je často negativně vnímaná, poškozují všechny ty neziskovky, které lidem pomáhají,“ sdělil Alexander Bellu, starosta Prahy 3 a zastupitel hlavního města (ODS).

„Nadávat na občanský neziskový sektor bývá někdy tak trochu účelový folklór. Pokud se mají kontrolovat veřejné finance do tohoto sektoru, tak ne podle účelového klíče, kdo má koho rád či nerad, ale z hlediska rozhodování o konkrétních projektech. Takový audit na resortech má smysl a jen na jeho základě má smysl rozhodovat. Jinak rozhodující část neziskovek je užitečná, stejně jako je důležitá existence občanského sektoru,“ sdělil Jiří Dolejš, poslanec a bývalý místopředseda KSČM (1999–2009, 2012–duben 2018).

Řada neziskovek je přebytečná

„Bonmot pana prezidenta míří do černého. Celá ta ‚nezisková‘ maškarní, strkající nos do politiky, trumfuje rekordy farizejství. ‚Celebrity‘, které nás nechá školit z roztodivných ‚hodnot‘, z ní kouzelně profitují i osobně. ‚Hodnoty‘, o nichž brebentí, jsou monstrancemi křižáckého tažení, hrabivého jako ta z počátku minulého tisíciletí. Cílem je proměna celých zemí a regionů v kolonie ‚elit‘, dolujících parazitní rentu. To je však pouze ‚program minimum‘, který už většiny svých cílů dosáhl. A teď od svých kolonií žádá i kapitulaci před chaotickým stěhováním národů a importem intolerance, fanatismu a terorismu. Dožaduje se i bezmezné podpory tažení, mířícího za ještě šťavnatějším lupem. Konfrontace se státy, které se vlastní suverenity bez boje nevzdají. ‚Neziskovky‘, ženoucí nás do tak děsivých rizik, nemají v české politice co dělat. Nastal čas obestavět je paragrafy, jež platí v USA už dlouhé roky. A kompletně je odstřihnout i od miliard, které na jejich účty proudí z našich daní,“ uvedl Josef Skála, bývalý místopředseda KSČM. 

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Řada neziskovek je přebytečná. Dělají špinavou práci a deformují společnost. Právě ty takzvané think-tanky jsou služky cizích zájmů. Řada jiných neziskovek schovává své skutečné cíle za nějakou obecně prospěšnou činnost. Ale jejich ve skutečnosti nosným tématem je politika. Pod hlavičkou humanity lezou do škol a tam se snaží formovat názory, které mají především vyhovovat jejich chlebodárcům ze zahraničí. Takové neziskovky devastují politiku a poškozují společnost,“ uvedl Stanislav Mackovík, v letech 2013 až 2017 poslanec KSČM, zastupitel Libereckého kraje.

„S názory pana prezidenta nelze než souhlasit, a to zvláště u pana Jandy a jeho nechvalně známé neziskovky, která jiné úkony než napadání prezidenta ani nemá. Drtivá většina takzvaných politických neziskovek je stejně k ničemu a nikomu neprospívají,“ uvedl Marian Keremidský, místopředseda Strany práv občanů - Zemanovci, zastupitel Jihomoravského kraje. 

Kádrovat neziskovky nedává smysl

„Kádrovat neziskovky na užitečné a neužitečné mi moc nedává smysl. Lidé mají různé zájmy a na základě toho se sdružují do neziskových organizací – je tak jasné, že každému jednomu člověku se bude líbit činnost některých neziskovek a na druhou stranu s činností jiných nebude souhlasit. Na tom není nic špatného. Některé neziskovky si stát vybere a podpoří je, protože prosazují něco, co stát považuje za užitečné, a dělají to efektivněji, než kdyby to měl dělat úřednický aparát. Je jasné, že vždycky někdo nebude souhlasit s dotacemi pro některé konkrétní neziskovky, stejně jako vždycky někdo nebude souhlasit s některými konkrétními politickými kroky každé vlády. Z toho není důvod dělat drama,“ napsal Adam Zábranský, předseda zastupitelského klubu Pirátů v zastupitelstvu hlavního města Prahy.

„Pan Zeman dlouhodobě a cíleně napadá občanskou společnost, jíž jsou neziskové organizace nedílnou součástí. Nikoliv překvapivé je jeho pokrytectví, protože nikdy nekritizoval například Institut Václava Klause, jenž je rovněž neziskovou a politicky zaměřenou institucí,“ vypozoroval Ondřej Kolek, předseda Pirátů v Libereckém kraji.

„NNO v ČR tvoří unikátní síť služeb, které zajišťují a pokrývají potřeby občanů České republiky. V těchto organizacích pracují tisíce odborníků, kteří se snaží konat pro blaho občanů naší země. Tyto organizace si musejí umět sehnat dostatek finančních prostředků, tak aby mohly realizovat svou činnost. Nemají za sebou ‚Velkého bratra‘ jako příspěvkové organizace, které mají jasné zdroje financování. Pracovníci těchto organizací usilovně plní svou práci, mnohdy za směšných finančních podmínek. Mají svoji nezastupitelnou roli téměř ve všech oblastech potřeb lidské společnosti. Proto vnímám slova prezidenta ČR jako slova člověka, který nezná a nerozumí problematice, o které hovoří. Jako velmi urážlivá ke všem pracovníkům, členům, dobrovolníkům všech NNO. Jako nespravedlivá k hodnocení práce a úsilí všech zainteresovaných, kteří pracovali nebo pracují pro NNO. Jako devalvující a poškozující dobré jméno NNO. Jako výsměšná všemu dobrému, co se neziskovému sektoru v ČR za celé roky podařilo, včetně lidí samotných. Tato slova jsou nehodna úřadu prezidenta ČR,“ sdělila zastupitelka Liberce Zora Machartová, která je ředitelkou občanského sdružení Tulipan, které provozuje chráněnou dílnu zaměstnávající osoby se zdravotním postižením.

„Nelze paušalizovat a znám nejen u nás, ale i ve světě řadu think-tanků, které jsou společnosti prospěšné. Proto by v hodnocení neziskovek měla rozhodovat jejich prospěšnost. A ne personální či osobní antipatie,“ konstatoval Antonín Seďa, v letech 2002 až 2017 poslanec ČSSD, zastupitel Uherského Hradiště. 

„Myslí-li to Miloš Zeman vážně, musel by do této kategorie neužitečných zařadit i neziskovku svého přítele – Institut Václava Klause,“ uvedl Libor Rouček, bývalý europoslanec za ČSSD, místopředseda Evropského parlamentu (2009–2012).

„Dvakrát do roka se na Hradě udělují či propůjčují různá státní vyznamenání. Také medaile Za zásluhy a medaile Za hrdinství. Jimi stát oceňuje mimo jiné vynikající výsledky práce a výjimečné výsledky jednotlivců. Také naše neziskové organizace mají přímo v náplni práce úkol pomáhat, ochraňovat, zajišťovat, zachraňovat čili nabízet a konat ve velkém to, co u jednotlivců tolik oceňujeme, čemu tleskáme. Pokud prezident a premiér (a vlastně kdokoliv) tvrdí, že mnohé z nich jsou neužitečné, protože jsou ‚politické‘ – je potřeba je ‚přidusit‘, pak kroutím hlavou a konstatuji: smutné od lidí, kteří nás reprezentují v zahraničí. Jeden vzkaz bych pro ně měl: Politika je i ten knedlík na talíři, pánové,“ vzkázal František Vízek, bývalý senátor za Jablonec, do roku 2006 člen ČSSD.

Je načase, aby politici přestali nadávat, házet neziskovky do jednoho pytle a začali situaci řešit

„Neziskovka financovaná ze zahraničí a snažící se ovlivňovat veřejné mínění a politickou situaci může být plnoprávně označená jako politická. Aktivitu pornoherce, který se staví do role moralisty a arogantně útočí i na prezidenta, považuji za nepřijatelnou a za důkaz úpadku morálky v jistých kruzích,“ napsal Jiří Kobza, poslanec SPD. „Slova pana prezidenta bych ještě poupravil nebo doplnil.

Nejnebezpečnější politické neziskovky jsou ty, které o sobě tvrdí, že politické nejsou,“ řekl Martin Konvička, který kandiduje na senátora v obvodě Ostrava město za Nezávislé. 

„S hodnocením prezidenta republiky některých neziskovek souhlasím. Neziskovky, které ovlivňují politiku, jsou nátlakovými organizacemi a měly by mít obdobná pravidla veřejnosti svého financování jako politické strany. Rozhodně by neměly dostávat dotace z veřejných rozpočtů. Podporu státu si zaslouží tradiční organizace jako hasiči, Sokol, Orel a mnohé další, ale ne skupinky, které různé dotace na svoji činnost využívají k tomu, že si zajišťují své plné koryto. Některé ekologické spolky hodnotím jako zločinecké organizace. Pokud zabraňují dopravním stavbám, a zatěžují tím původní komunikace přes obce nadměrnou dopravou, nesou spoluzodpovědnost za způsobené nehody. Každý přejetý člověk v obci, kde nějaký zelený spolek brání výstavbě obchvatu, je jejich nevinná oběť. Za některými neziskovkami jsou doslova mrtvoly,“ sdělil Zdeněk Koudelka, bývalý poslanec, zastupitel městské části Brno-Jundrov (ČSSD). 

„Naprosto s panem prezidentem souhlasím, obecně a v případě Evropských hodnot také,“ objasnil Jaroslav Bašta, bývalý ministr, poslanec a velvyslanec (ČSSD).

„Miloš Zeman mi mluví z duše. Absolutní shoda,“ prozradil Stanislav Huml, poslanec v letech 2010 až 2017 (ČSSD).

„Kampaň proti neziskovým organizacím se vede už dlouho. Od prezidenta – politika, respektive státníka bych očekávala, že přestane slovně útočit a začne apelovat na zákonodárce, aby přijali takové právní normy, které by vyeliminovaly ‚podvodné‘ neziskovky, a naopak podpořili ty, které realizují řadu potřebných programů pro děti, rodiny a seniory. Prostě je načase, aby politici přestali nadávat, házet neziskovky do jednoho pytle a začali situaci řešit. Ale je mi jasné, že k tomu potřebují odvahu, ne jen očerňující slova,“ domnívala se Pavlína Nytrová, v letech 2013 až 2017 poslankyně, do roku 2016 za ČSSD, nyní nestranička. 

„Thin-tanky mají ve společnosti své místo. Nemá zde však místo financování takových aktivit z veřejných prostředků včetně těch evropských. Daňoví poplatníci nepřispívají dobrovolně, a tak to nemůže být vnímáno jako dobročinnost,“ domníval se Radim Smetka, místopředseda Svobodných.

„Rozhodně nepatřím mezi fanatické příznivce prezidenta Zemana. Ale jak přijde na téma ‚pražská kavárna‘, vždy s ním souhlasím. Financování politických neziskovek z veřejných peněz považuji za hnisavý vřed polistopadové éry. Každý občan má mít právo si založit spolek a hlásat sebepitomější bludy. Třeba o výhodnosti členství v EU. Ale za svoje peníze, a ne z peněz daňových poplatníků,“ vysvětlil Jindřich Hradecký, předseda Svobodných v Libereckém kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…