Spisovatel Kosatík v ČT pronesl vážná slova o Babišovi. Už to prý vadí i lidem v zahraničí

28.12.2018 20:26

Moderátorka Zuzana Tvarůžková v pátečním Interview přivítala scénáristu, spisovatele a historika Pavla Kosatíka, který zhodnotil rok 2018. Nešetřil kritickými slovy ani na adresu premiéra Andreje Babiše (ANO), na adresu těch spoluobčanů, kteří si myslí, že je Česká republika pupkem světa, ale ani na adresu některých médií. Zkritizoval i server ParlamentníListy.cz.

Spisovatel Kosatík v ČT pronesl vážná slova o Babišovi. Už to prý vadí i lidem v zahraničí
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Spisovatel Pavel Kosatík v Ostravě

To, jaký tento rok bude, ukázaly podle Kosatíka už prezidentské volby v lednu. „Prezidentské volby determinovaly tu atmosféru ve společnosti, kdy se ukázalo, že se ta situace nebude zklidňovat, ale že neklid přeroste do permanence, což se v tom roce dělo. A pak spousta těch událostí spojených s naším panem premiérem, které vyvolávají nedůvěru evropského společenství,“ začal zostra historik.  

„Nebudu to brát tak, že hospodaří špatně jen on sám a jeho firma, ale často se to zobrazuje tak, že to dopadá na Českou republiku. Je to prostě Jánošík, který si udělal image na tom, že mu všichni ubližují, a už to začíná vadit i lidem v zahraničí. Někde se to bude muset zastavit. Takhle to nejde do nekonečna,“ pokračoval před kamerou Kosatík.

Anketa

Myslíte, že se v roce 2019 budeme mít lépe než v tomto končícím roce?

23%
77%
hlasovalo: 18948 lidí

Své názory prý rád konfrontuje i s lidmi, kteří se na svět dívají jinak než on sám. Když se s těmi lidmi baví, mnohdy se ukáže, že to není úplně tak jednoduché, jak jednoduše oni svět vidí, že exekuce se přece jen někdo snaží řešit, třeba starosta  jejich obce. S lidmi je podle Kosatíka třeba mluvit, aby viděli, že svět není docela takový, jak ho zobrazují některá média. „Tak, jak to dělají ty weby, všechny ty Parlamentní listy a tak dál, tak pokud jim to trochu nerozbijete, tak oni jsou ochotní se v tom stavu udržovat,“ vysvětloval historik.

Kosatíkovi se zdá, že český stát dnes jaksi nefunguje tak, jak by měl. Stačí se podívat, jaké problémy se projevily na dálnici D1, když na ni napadal sněhový poprašek. Česká pošta už vás dnes varuje, že váš balík nedoručí ani za pět dní. „Člověk by čekal, že vyvine maximální úsilí, aby tu zásilku doručila. Nechci říct, že stát selhává, ale spíš se stává tou firmou, jak to někteří politici slibovali. Firmy slouží především tomu, kdo je ovládá,“ poukázal Kosatík na sliby předsedy vlády Andreje Babiše (ANO).

Jako historik přivítal to, že si lidé připomínali sto let republiky, ale diváky varoval před tím, že Česká republika není pupkem světa. My jsme fakt hodně provázaní s tím světem a že je to dobře. Nejen že svět ovlivňuje nás, ale i my můžeme něco vyzařovat ven,“ připomněl všem Kosatík.

Pokud jde o naši první republiku, Kosatík se domnívá, že tehdejší politici vyvinuli velké úsilí, aby si lidé vážili svého státu a pozitivně se ho snažili rozvíjet. Ale to, co přišlo v letech 1938, 1948 a v dalších letech, tyhle lidi většinou zabilo, noví se nenarodili a dnes jsme zase v pozici těch kverulantů. Stejně, jako jsme si stěžovali za časů Rakouska-Uherska.

„V roce 1938, v roce 1948 a 1968 nám ujela naše vlastní vlast pod nohama a lidem z těch zemí, kde se jim to nestalo, tak těm to těžko vysvětlíte,“ uvedl Kosatík. V zemích, kde k tomu únosu státu nedošlo, se lidé mohou spoléhat na dlouhé tradice, na nepsaná pravidla, ale u nás je to jiné. Host si není jist, zda v nás nepsaná pravidla zakořenila dostatečně. Scénárista má za to, že ne, že se odvoláváme na psaná pravidla, která lze relativně snadno změnit. Ani politici prý přesně nevědí, jak se mají chovat, nevědí, že by se k sobě měli chovat slušněji a neměli si házet klacky pod nohy.

Současně podle něj platí, že i demokracie musí někde končit. Pokud se mluví o volebním právu pro šestnáctileté nebo o možnosti umožnit pohlavní styk i dvanáctiletým dětem, tak tudy už bychom podle scénáristy jít neměli. „To mě v podstatě děsí. Já přeju každému maximum možné svobody, ale některé změny si nedokážu představit. Ale třeba už jsem staromódní, nevím.

Už za první republiky jsme prý udělali chybu, že jsme se v zahraniční politice obraceli toliko na Francii. Měli bychom se obracet i na jiné důležité země. V roce 1948 se zase českým komunistům podařilo přesvědčit národ, že za něj kopou. „Podobně jako dneska Babiš,“ podotkl Kosatík.  

Pár slov věnoval i Rusku. „Vy jste mladá, ale obávám se, že si do konce života nekoupíte ruský počítač. On prostě nebude vyroben, oni se místo toho opájejí svými velmocenskými představami,“ kroutil hlavou Kosatík.

Stranou jeho pozornosti nezůstala ani otázka životního prostředí. Češi, Moravané a Slezané řeší politiku i ekonomiku, ale podle Kosatíka možná už brzy zjistíme, že ekologické problémy budou tím nejdůležitějším, co nás bude ovlivňovat. I Českou republiku už olivňuje sucho. „Když jsem cestoval českou krajinou, tak mi občas bylo do pláče,“ podotkl Kosatík.

Nakonec popřál všem občanům České republiky, aby se zklidnili a aby si projevili víc porozumění a vstřícnosti. Když to dokázali naši předci, můžeme to prý dokázat také.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …