Spisovatelka Janouchová zasílá další děsivé svědectví ze Švédska: Učitelům už se běžně vyhrožuje smrtí. Ze škol odcházejí, vláda je chce nahradit imigranty

28.04.2018 8:39

Česko-švédská spisovatelka Kateřina Janouchová ještě v roce 2010 hájila multikulturní koncept společnosti. V roce 2017 už však mluvila jinak. Švédsko podle ní příval migrantů nezvládalo. V roce 2018 dál bije na poplach. V sobotní MF Dnes uvedla, že ve švédských školách narostl počet trestných činů a množí se útoky na učitele. Není to tak dávno, co byl před jednou ze škol zastřelen učitel. Žáci přihlíželi.

Spisovatelka Janouchová zasílá další děsivé svědectví ze Švédska: Učitelům už se běžně vyhrožuje smrtí. Ze škol odcházejí, vláda je chce nahradit imigranty
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

V roce 2017 byl zastřelen  učitel. Přímo před školou Lövgärde ve švédském Göteborgu tři muži postřelili tamního populárního učitele. Poté naskočili do auta a zmizeli. Třicetiletý kantor před školou vykrvácel. Faktické popravě přihlíželo několik žáků.

„Tehdy kolovaly nepotvrzené zvěsti, že velmi populární učitel aktivně vystupoval proti vraždám ze cti a bojoval za rovnost a demokracii. Z vraždy však zatím nikoho neobvinili a její pachatelé jsou stále na útěku. Podobné případy špiní obrázek Švédska jako úspěšného mírumilovného národa. A situace se rychle zhoršuje. Mnoho z problémů ve švédském školství samozřejmě pramení z přílivu cizinců a z multikulturalismu – ať už jde o násilí ze cti či drogy a zbraně ve školách. To tu v minulosti takřka neznali,“ napsala Janouchová.

Mnozí učitelé proto začínají přemýšlet nad tím, že ze školy odejdou. Nebo už odešli. Nejhorší situace prý panuje ve čtvrtích, které se částečně změnily v tzv. no-go zóny. „Jedna z kantorek ve švédské televizi TV4 vyprávěla, jak na ni jedenáctiletý žák křičel ‚tlustá děvko‘,“ prozradila Janouchová. Na základních školách prý čelí učitelé útokům různého typu prakticky denně. Vyučovací hodiny jsou kvůli násilnostem rušeny. Kantoři čelí výhrůžkám smrtí. Násilnosti přitom nemusí vyvolat sami žáci, ale mladí muži, kteří na danou školu nechodí, ale baví je vcházet na školní dvory, provokovat a vyvolat bitku.

„V roce 2017 byl sedmnáctiletý afghánský uprchlík ubodán k smrti jiným sedmnáctiletým žákem ve škole na jihu Stockholmu. Mnoho podobných incidentů se však vůbec nedostane do médií,“ vykreslovala dál temný obraz Janouchová.

Spisovatelka v komentáři pro deník upozornila, že problémy dělají nejen žáci. Učitelům vyhrožují i příbuzní studentů-imigrantů.

Švédská vláda nabádá učitele, aby spolupracovali s policií. Snaží se také doplnit stavy učitelů. Vláda spustila program pro migranty-učitele, který trvá dva roky. Po jeho absolvování mohou noví kantoři vyrazit do škol. Problém však je, že migranti často neumí švédsky takřka ani slovo, takže se napřed musí učit jazyk. Jinak by nebyli schopni se s žáky domluvit, natož je něco naučit.

Pole Janouchové čelí útokům nejen učitelé. Ránu za ranou dostává i svoboda slova. „Ve švédských školách se už útočí i na svobodu projevu. Učitelské odbory nedávno vyhlásily, že kantoři, kteří sympatizují s konzervativní stranou Švédští demokraté, už nemohou být jejich členy. Existují případy, kdy byli učitelé vyhozeni kvůli nedostatku politické korektnosti a sympatií ke ‚správné‘ straně. A pod tlak se dostávají i studenti, z nichž někteří kritizují dopady rozsáhlé migrace,“ doplnila v komentáři pro deník spisovatelka.

Jeden ze studentů Královského technologického institutu nedávno prezentoval šest faktů o migraci, aby ukázal, že Švédsko opravdu čelí krizi. Byl obviněn z rasismu a hrozil mu vyhazov z institutu. Na případ ale upozornila média. S ohledem na ochranu akademických svobod student nakonec směl zůstat tam, kde byl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …