Spisovatelka podává trestní oznámení: Nečas a Duka ukradli 160 miliard

18.06.2012 16:17

Spisovatelka Lenka Procházková na tiskové konferenci vysvětlila, proč v posledních dnech podala několik trestních oznámení kvůli církevním restitucím. Podle ní se jedná o krádež a zlodějem je v tomto případě organizovaná skupina kolem kardinála Dominika Duky.

Spisovatelka podává trestní oznámení: Nečas a Duka ukradli 160 miliard
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Arcibiskup Dominik Duka podepisoval v budově rozhlasu knihu svých glos

Tiskovou konferenci zahájil režisér Václav Dvořák, který poznamenal, že „katolická církev si nárokuje majetek, který nebyl církevní již od doby Zikmunda Lucemburského“. Po něm už se slova ujala spisovatelka Procházková, která kvůli dohodě o církevních restitucích podala několik trestních oznámení na členy vlády a zástupce církví.

„Chtěla jsem na to upozornit média. Napsala jsem článek do Literárních listů a došlo mi, že si ho přečte jen úzký okruh lidí. Chtěla jsem to zdůraznit, tak jsem se rozhodla k tomuto kroku, “ vysvětlila důvody, kvůli kterým iniciovala prošetřování premiéra Nečase a ministrů jeho vlády.

Jedna strana byla protežována - církve

Procházkovou prý velmi rozčílilo, že evidentně byla protežovaná jedna strana dohody - tedy církve. Smlouvu prý sice nikdy neviděla, ale už to, že ji vláda a církve tají, prý naznačuje, že nebude úplně čistá.

Když se Procházková rozhodla podat trestní oznámení, usoudila prý, že vzhledem k výši škody bude nejvhodnější s ním zajít na Nejvyšší státní zastupitelství v Brně. „Když je to 160 miliard státních peněz, tak jsem to odnesla na NSZ, “ vysvětlila. Tam ji však nevyslyšeli a její podání postoupili na městské státní zastupitelství v Praze, které následně věc předalo obvodním orgánům pro Prahu 1. Odtud prý Procházkové po několika dnech oznámili, že trestní oznámení na členy vlády „odložili ad acta.“

Zaútočila i na církevní hodnostáře

Kromě trestního oznámení na ministry upozornila spisovatelka policii i na církevní hodnostáře, kteří chtěli státu peníze neoprávněně odcizit. „Podala jsem trestní oznámení na Dominika Duku, povolání kardinál, a další, kteří jako organizovaná skupina spolupracovali na přípravě zákona.“ Podle jejího názoru se jednalo o trestný čin krádeže ve stádiu pokusu.

„Tohle je zákon darovací, ne restituční,“ doplnil její vystoupení režisér Dvořák. A dodal, že je to naprosto skandální.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…