Spojenecká základna v Česku naši bezpečnost nezvýší, míní Pavel

31.03.2015 13:05

Vybudování stálé základny NATO na českém území by nezvýšilo bezpečnost České republiky. Náčelník generálního štábu Petr Pavel to dnes řekl novinářům během návštěvy amerického konvoje. Preferuje spíš flexibilní, pohyblivé síly, které mohou být v krátké době přesunuty tam, kde jsou právě potřeba.

Spojenecká základna v Česku naši bezpečnost nezvýší, míní Pavel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel

"Síla aliance není v permanentních základnách. Myslím, že naše země by se necítila bezpečněji, kdyby tu byly základny s cizími vojáky. Věřím spíše v mobilnější systém. Je lepší mít flexibilní a pohyblivé síly, které mohou být kdekoliv než ve stálé základně," řekl Pavel. Dodal, že zapojení naší armády v těchto silách je i signálem pro spojence, že je ČR ochotna pomoci v případě nouze.

O stálou vojenskou přítomnost amerických vojáků usilují především pobaltské státy a Polsko, které se obávají agrese ze strany Ruska.

Pavel na konci dubna končí ve funkci náčelníka generálního štábu české armády. Od června stane v čele vojenského výboru Severoatlantické aliance. Předseda Vojenského výboru je nejvyšší vojenskou autoritou NATO a hlavním vojenským poradcem generálního tajemníka aliance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…