Společnost musí teprve dorůst k občanské odpovědnosti, říká armádní generál Pavel

11.07.2014 10:53

Náčelník Generálního štábu Armády České republiky Petr Pavel je stejně jako mnozí další zasažen smrtí čtyř českých vojáků v Afghánistánu. Před pár týdny Bagrám sám navštívil. Tím nejdůležitějším podle něj je, aby smrt jeho kolegů nebyla zbytečná, říká v rozhovoru pro server iDnes.cz.

Společnost musí teprve dorůst k občanské odpovědnosti, říká armádní generál Pavel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel

„Zpráva o tomto incidentu byla skutečně ledovou sprchou. Počítám s ní, dlouho se jí obávám, přesto citelně zasáhla. Bohužel, v organizaci tak velké, jako je armáda, a s tak riskantním předmětem činnosti špatné zprávy čas od času přicházejí,” říká náčelník Petr Pavel. Za všechny vojáky a občanské zaměstnance ve své podřízenosti stále cítí odpovědnost, jak dodává.

Pavel odsuzuje lidi, kteří nevybíravým způsobem o smrti vojáků diskutují pod články na zpravodajských serverech. „Nemyslím, že je to celospolečenská averze vůči vojákům. Spíše jde o ignorantské, zbabělé a za anonymitu se skrývající vyjádření jednotlivců, kteří rozhodně nepředstavují většinový názor společnosti,” věří armádní generál.

Společnost musí k občanské odpovědnosti dorůst

Náčelník Generálního štábu zastává radikální postoj, jak sám říká. „Naše společnost je obecně neochotná podstupovat jakékoliv oběti, a to nejen v rovině obrany. V tom jsme opravdu asi občansky nedospělí a poněkud schizofrenní. Stěžujeme si, že naše armáda nikdy nic nebránila, že nebyla nikdy nasazena a nebojovala. Když pak v národním zájmu a na základě politického rozhodnutí řádně zvolené reprezentace nasazena je a naši vojáci riskují (a ztrácejí) životy, stěžujeme si zcela nesmyslně, že je to v údajném žoldu jiných,” uvedl v rozhovoru pro iDnes.cz.

Vše k tématu smrti českých vojáků ZDE.

Ačkoli jsme již před patnácti lety princip kolektivní obrany přijali v rámci NATO, mnoho lidí podle Pavla dosud tento princip chápe zkresleně. Doufá, že se to časem změní, je to ale prý otázka generační obměny. „To, co se událo dávno, bereme jako neměnné a dané. Ale to, co se děje právě teď, máme tendenci zlehčovat a znevažovat. Společnost musí zkrátka k občanské odpovědnosti dorůst,” konstatuje Petr Pavel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…