Společnost se hroutí. A přispívá k tomu i Kvitová, varuje psychiatr a bývalý ministr

20.07.2014 11:27

Bývalý ministr zdravotnictví za ČSSD psychiatr Ivan David se zamýšlí nad daňovou kauzou Petry Kvitové. Podle jeho názoru nejde v prvé řadě o úspěšnou sportovkyni, ale o společnost jako celek. Placení daní v daňových rájích je prý zločinem proti společnosti.

Společnost se hroutí. A přispívá k tomu i Kvitová, varuje psychiatr a bývalý ministr
Foto: ivandavid.cz
Popisek: Bývalý ministr zdravotnictví Ivan David

Psychiatr David se rozčiluje nad tím, že se oslabuje soudržnost české společnosti, přispívají k tomu celebrity, které by mohly být pro obyčejné lidi vzorem, a mnozí politici tomu ještě tleskají. Tak zlé to podle bývalého ministra zdravotnictví je.

Stát jako zločinecká organizace

„Když budou platit jen vlastenci a chudáci, kteří nechtějí nebo nemají kam utéci, koheze společnosti, to, co ji drží pohromadě, nemůže fungovat a společnost se nutně zhroutí. A to už se děje. Ať se každý, kdo bojuje za 'svobodu', nejdřív zamyslí nad tím, jestli si přeje zhroucení společnosti, neboť soudržnost společnosti bez placení daní není možná,“ upozorňuje autor v textu uveřejněném na serveru NováRepublika.cz.

Právě politici by přitom mohli sehrát pozitivní roli v tomto směru, jenže to by museli pracovat ve prospěch české společnosti a ne ve prospěch nadnárodních korporací, které v politické rovině reprezentují USA a EU. A když už si to neuvědomují politici, měli by si to podle názoru exministra uvědomit lidé, kteří je volí a případně zvolit jiné.

Celý text ZDE

David navíc míní, že státy, které známe jako daňové ráje, jsou ve své podstatě zločinecké organizace. A proti těm se jen těžko bojuje, pokud světu vládnou lidé, kteří „optimalizují daně ve velkém". Kdyby se všichni chovali poctivě, daňové ráje by čekal zánik.

K hloupnutí společnosti přispívají novináři

Společnost zapomíná, proč by se měly platit daně. Že se z nich financuje školství, zdravotnictví, policie. Heslem dneška je: Zaplať co nejméně. Jenže to je podle autora špatně. A ještě horší je, že k utvrzení tohoto stavu přispívají i novináři.

„Především jim je třeba připsat zásluhu na zblbnutí populace, na ztrátě správného úsudku. Vtloukají lidem do hlav jednu ze základních tezí baronky Thacher: Společnost neexistuje, jenom jednotlivci. S radostí nás také informují o 'dni daňové svobody', kdy už lidé 'nepracují na stát', ale 'na sebe'. My přece nejsme já,“ popisuje situaci David. Přitom by to měli být právě novináři, kteří by měli psát o „zlu daňových rájů“.

Stejně špatně pak na českou společnost působí právě příklad Kvitové. „Ona příkladem je, ale ne dobrým. Odchodem do daňového ráje sděluje: Pokud něco máš, neděl se! Kašli na ostatní. Máš svobodu, nemáš povinnosti, pocit odpovědnosti a sounáležitosti je pro blbce,“ rozkrývá vzkaz Kvitové mladým lidem doktor.

David se však také domnívá, že ctitelé neoliberálních myšlenek cítí, že se jejich hodnotový svět hroutí. Projevuje se to mimo jiné i tím, jak hlasitě napadají ty občany, kteří Petru Kvitovou kritizují za její podíl na rozkladu společnosti, v čele s poslancem Stanislavem Humlem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…