Spolupráce s komunisty na vládní úrovni? ČSSD bude řešit zásadní dokument

08.02.2017 16:15

Návrhem na zrušení bohumínského usnesení, které sociální demokracii zakazuje spolupráci s komunisty na vládní úrovni, se bude zabývat sobotní jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD. Informoval o tom server Hlídacípes.org.

Spolupráce s komunisty na vládní úrovni? ČSSD bude řešit zásadní dokument
Foto: Daniela Černá
Popisek: Kampaň ČSSD v Přerově

Návrh, kterým by se pak měl zabývat i březnový sjezd sociální demokracie, na ÚVV veze skupina členů z Plzeňska, podporu má ale i v jiných krajích, píše web.

  • Celý text je ZDE

„Nemožnost vlády např. s KSČM na vládní úrovni omezuje koaliční potenciál ČSSD a snižuje vyjednávací prostor ČSSD, protože ostatní politické subjekty toho mohou využít ve svůj prospěch. Neznamená to uzavřít koalici s KSČM, jen je to zrušení omezení, které nemají ve svém usnesení žádné politické subjekty, které ostře vystupovaly proti KSČM a mnohdy na tom stavěly svoji politiku, ale když potřebovaly, tak se s KSČM spojily,“ píše se v návrhu, pod nímž je podepsán člen ÚVV Josef Malý.

Malý pro HlídacíPes.org svůj návrh rozvedl. Podle jeho představ by se jím měl v březnu zabývat i sjezd. „Je to návrh k diskusi, záleží, jaký názor bude mít většina, a tu bude třeba respektovat,“ říká Malý. „Aby byla volná soutěž, mělo by se to otevřít. Buď by takové usnesení měly mít všechny strany, i od středu napravo, nebo nikdo,“ dodává Malý. Připouští, že by otevření bohumínského usnesení mělo vylepšit koaliční potenciál před očekávaným předvolebním střetem s hnutím ANO Andreje Babiše.

Server připomíná, že ČSSD má už spolupráci s komunisty léta vyzkoušenou na krajských a komunálních úrovních. Platí to třeba o Ústeckém kraji, kde druhé volební období „kryje záda“ komunistickému hejtmanovi Oldřichu Bubeníčkovi.

Od podzimu je zde náměstkem hejtmana Jaroslav Foldyna, který rovněž patří k zastáncům zrušení bohumínského usnesení. V sobotu by pro to ruku zvedl.

„Ani na bohumínském sjezdu jsem pro to nehlasoval. Ale vyhnul bych se nějakým debatám o rušení, řekl bych, že je usnesení přežité,“ říká Foldyna. Konstatovat by to podle něho měl i stranický sjezd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…