Spolupráci s vítězem voleb v Kutné Hoře odmítlo také Babišovo hnutí

15.10.2014 16:16

Plán vítězné Šance pro Kutnou Horu na vytvoření duhové koalice na kutnohorské radnici ztroskotal. Po Kutnohorské změně a ČSSD ho odmítlo také hnutí ANO. Dnes to oznámil předseda oblastní organizace ANO Josef Kraus. Povolební jednání v Kutné Hoře vede druhé nejsilnější uskupení Kutnohorská změna. Chce sestavit koalici bez vítěze voleb s ANO, ČSSD a případně Alternativou pro Kutnou Horu.

Spolupráci s vítězem voleb v Kutné Hoře odmítlo také Babišovo hnutí
Foto: Facebook Marka Semeráda
Popisek: Slavnostní otevření zahrad Jezuitské koleje v Kutné Hoře

Šance pro Kutnou Horu současného starosty Ivo Šance v úterý odeslala zvoleným zastupitelům dopis, v němž navrhla zastoupení všech stran v městské radě a rozdělení křesel. Tři nejsilnější uskupení by podle Šance měla navrhnout obsazení funkcí starosty a dvou místostarostů. Dalším stranám by pak náležela dvě, respektive jedno křeslo podle jejich volebního výsledku.

Široká koalice by prý nefungovala dobře

"Pro nás je tato alternativa nepřijatelná. Myslíme si, že takto široká koalice by dobře nefungovala. A druhá věc je, že není naším zájmem spolupracovat se současným vedením města," odmítl návrh Kraus.

Zamítavé stanovisko podle něj zástupci ANO tlumočili vedení Šance na dnešním setkání. Už v úterý záměr odmítli lídři Kutnohorské změny a ČSSD Martin Starý a Zuzana Moravčíková, kteří také nejsou nakloněni spolupráci s Šancí. I kdyby některé ze zbývajících uskupení chtělo jít s vítězem voleb do koalice, nemělo by takové spojenectví potřebnou většinu hlasů.

Šance pro Kutnou Horu v komunálních volbách obhájila jen šest křesel z původních 13. Stejný počet mandátů získalo v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu nové uskupení Kutnohorská změna, které skončilo druhé. Třetí pozice patří hnutí ANO, jež má pět křesel, o jeden mandát méně získala ČSSD. Do zastupitelstva se ještě dostaly KSČM, Alternativa pro Kutnou Horu a KDU-ČSL, které mají po dvou mandátech.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…