Spory v TOPce? Praha syčí na Kalouska, přidávají se Starostové

10.12.2010 9:38

V dosud jednotné TOP 09 se podle MF Dnes rýsují tři nesourodá křídla – pragmatici, starostové a pravdoláskaři. Uvádět to třetí ale považuje politolog Pehe za výraz intelektuální lenosti, protože nic takového neexistuje.

Spory v TOPce? Praha syčí na Kalouska, přidávají se Starostové

Ve druhé nejsilnější vládní straně, která byla mnohými vnímána jako faktický vítěz parlamentních voleb, se začíná probouzet každodenní stranický život, v v němž bojují o moc různá křídla. Podle MF Dnes se nyní v TOP 09 začínají rýsovat tři směry. Pragmatiky vede Miroslav Kalousek, hnutí pravdy a lásky symbolizuje Karel Schwarzenberg a Petr Gazdík je v čele křídla starostů.

„Označovat nějaké hnutí jako pravda a láska je výrazem intelektuální lenosti, protože žádné takové hnutí neexistuje. Ti, co s tím opakovaně přicházejí, ničí seriózní politický diskurz," říká pro ParlamentníListy.cz politolog Jiří Pehe. Proto nesouhlasí s tím, že by momentálně v TOP 09 existovala tři stranická křídla.

Lidé kolem Schwarzenberga nejsou pravdoláskaři

„TOP 09 se dá vnímat jako složení dvou skupin, tedy pragmatiků a starostů. Mimochodem to bylo od pánů Kalouska a Schwarzenberga chytré dát se dohromady se Starosty, protože to spojení jim dalo jednak silnější základnu, jednak regionální zakotvení," připomíná Pehe jeden z mistrovských kousků zakladatelů TOP 09, kdy našli společnou řeč s hnutím STAN, tedy Starosty a nezávislými.

Ve skupině konzervativců pak existuje ještě další členění na ty, kteří více souzní s idealistickým Schwarzenbergem a pragmatickým Kalouskem. „Kolem pana Schwarzenberga jsou lidé pravicově smýšlející, jejichž strany vyhořely, a oni hledali novou. Vždyť i sám Schwarzenberg kandidoval do Senátu za ODA, takže to není nic překvapivého. A mezi nimi jsou i lidé, kteří Václava Havla, jenž je s pravdou a láskou spojován, takzvaně nemusí," vysvětluje politolog.

TOP 09 nemá dostatečně silné personální zázemí

Předseda TOP 09 je podle něj člověk, jemuž lze věřit konzervativní principy. Miroslav Kalousek se sice také dlouhá léta vymezuje jako konzervativní politik, ale jeho důvěryhodnost je u veřejnosti výrazně nižší. „Pokud by on stanul v čele strany, bylo by to ve společnosti negativně vnímáno tak, že stranu ovládlo bývalé konzervativní křídlo lidovců," říká Pehe.

To, že se i po úspěšných volbách projeví ve stranách určité napětí,není podle politologa nic divného. Nahoru se totiž derou lidé, kteří mají pocit, že se na úspěchu podíleli a měli by být patřičně oceněni. I tak si myslí, že TOP 09 má na boj mezi křídly ještě čas, protože je to zatím strana se čtyřmi tisícovkami členů. „TOP 09 je zatím personálně hodně závislá na Karlu Schwarzenbergovi. Jinak nemá dostatečně silné personální zázemí, aby nalákala voliče jinou tváří v čele strany," domnívá se Pehe.

Rebelanti v Praze a Starostové se silnými rameny

V TOP 09 ale doutnají možné budoucí potíže hlavně na dvou frontách. Jedna spočívá v tom, že její pražská organizace se dokáže vzepřít místopředsedovi Kalouskovi. „Jako jediní jsme přijali usnesení, že nesouhlasíme s dosazením Pavla Severy do funkce generálního sekretáře strany. Marně," uvedl první místopředseda pražské TOP 09 a bývalý člen ODA Daniel Korte pro MF Dnes.

Druhou rozbuškou se může stát, že se místo o TOP 09 s podporou starostů může brzy začít mluvit jako o Starostech s podporou TOP 09. Vždyť v komunálních volbách získali Gazdíkovi starostové 2100 zastupitelů, zatímco Kalouskovi topkaři jen 1700. „Požadujeme, aby v čele kandidátek na hejtmany byli jen ti, kdo úspěšně prošli testem komunálních voleb," dává místopředseda starostů Stanislav Polčák tušit, že boj o místa na kandidátkách v krajských volbách bude v TOP 09 hodně ostrý.

K věci:

Tůma: TOP 09 není žádný salonní pražský klub 

Zase naletí Kalouskovi? Účelový faul, zlobí se ekonom 

Kníže přijme sudeťáka Posselta. Nečas ho vidět nechce 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…