Sprostá slova jen létala. Ve veřejnoprávní TV totiž vystoupila skalní muslimka

07.11.2016 12:22

Veřejnoprávní televize ARD čelí zdrcující kritice kvůli své talkshow Anne Will, ve které dostala prostor zástupkyně muslimské organizace působící ve Švýcarsku Nora Illi. Diváky i komentátory šokovaly nejenom její pobuřující výroky, ale i to, že do studia dostavila zahalená od hlavy až k patě.

Sprostá slova jen létala. Ve veřejnoprávní TV totiž vystoupila skalní muslimka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Muslimové proti terorismu. Předtím se několik muslimů zúčastnilo křesťanské bohoslužby v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně

„Můj život s Alláhem – Proč se stále více mladých lidí radikalizuje?“ znělo téma posledního dílu oblíbené talkshow Anne Will a jeho tvůrci mohli předem čekat na silné reakce. Illi mimo jiné tváří tvář divákům a moderátorce tvrdila, že islám je náboženství míru a ženy v něm mají velmi mnoho práv. „Nikáb není znakem útlaku, ale je závojem svobody a sebeurčení,“ cituje týdeník Focus švýcarskou muslimku, která konvertovala k islámu v osmnácti letech.

Radikální muslimka ze Švýcarska si dále stěžovala na údajnou diskriminaci muslimů v Německu. „Měli by mít nárok na pět modliteb denně, a to i když jsou v práci nebo se zrovna nacházejí ve veřejných budovách. V opačném případě se jedná o jasné omezení náboženské svobody. Plně chápu, že když necítí muslimové dostatečný respekt svého okolí, začnou se radikalizovat,“ vysvětlovala dále zvýšením hlasem Nora Illi.

Anketa

Bez ohledu na to, po čem toužíte: Jak to podle vás dopadne v USA?

hlasovalo: 7288 lidí

Celý text  v němčině najdete ZDE.

Nad jejími výroky kroutili hlavami přítomní diváci v publiku, mezi kterými seděl i Wolfgang Bosbach z CDU, který navrhuje úplný zákaz zahalování muslimských žen. „Muslimové se necítí dostatečně respektováni a mají obavy v zemi, kde se nacházejí tisíce mešit? Zkuste si vzít Bibli a odjet do Saúdské Arábie,“ reagoval na stupňující se nepravdy Illi přítomný politik zastupující Křesťaňské demokraty Angely Merkelové.

Hlasitý nesouhlas vzbudilo také konstatování Illi, podle kterého je považováno 21 % Němců za islamofoby. Když však byla dotazována na zdroj tohoto průzkumu, nebyla schopna odpovědět. Diváci byli znepokojeni její neustálou snahou vylíčit muslimy jako utiskovanou menšinu, proti které stojí celý svět. „Muslimové se stávají terčem represe po celém světě. Není divu, že se snaží z této pozice vymanit,“ stýskala si Illi ve svém „spravedlivém rozhořčení“.

Diváci už v průběhu talkshow reagovali na sociálních sítích a v drtivé většině případů si od nich ARD nevyslechla nic pěkného. „Je nehorázné, že musím být já coby žena urážena veřejnoprávní televizí,“ cituje Focus nejmenovanou divačku z Twitteru v jednom z mála komentářů, kde se nevyskytovalo vulgární slovo. Jak dodává Focus, „vystoupení radikální muslimky v ARD bylo vedle náboženství a politiky pořádnou fackou také pro feministické hnutí v Německu, které se desítky let zasazuje o práva žen“.

reklama

autor: pro

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…