Squatterka ze Šatovky u soudu: Dům je ve veřejném vlastnictví, tedy nás všech

02.03.2018 12:00

Squatterka Zuzana Brodilová dnes u soudu uvedla, že únorové obsazení pražské usedlosti Šatovka bylo z její strany sice protiprávní, ale legitimní. Poukázala mimo jiné na to, že v Česku aktuálně umrzlo několik lidí. I z toho důvodu je podle ní zvrácené, aby domy zůstávaly prázdné. Ostatních osm aktivistů nevypovídalo a připojilo se k prohlášení své kamarádky. Squatterům hrozí až dvouleté vězení za neoprávněný zásah do práva k domu.

Squatterka ze Šatovky u soudu: Dům je ve veřejném vlastnictví, tedy nás všech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Je půl jedenácté a okupanté střechy usedlosti vstávají

Chátrající budova patří Praze 6. „Dům je ve veřejném vlastnictví, a tedy ve vlastnictví nás všech,“ řekla Brodilová. Překvapilo ji prý, že je obsazení Šatovky posuzováno tak závažně. Popřela tvrzení obžaloby, že by se na místě zabarikádovali. „Zástupce města jsme o naší přítomnosti na místě informovali. Dodali jsme prohlášení Tak jsme zase tady,“ popsala.

Doplnila, že na místo s dalšími aktivisty přišla poprvé v zimě roku 2015. Zůstali tam po dohodě s tehdejším místostarostou městské části 18 dní a za tu dobu prý místo na vlastní náklady uklidili. Poté se prý snažili jednat s radnicí o dalším využití objektu. Jednání ale nikam nevedla, ačkoliv po schůzce se starostou Ondřejem Kolářem (TOP 09) se původně „vše zdálo na dobré cestě“.

Obviněné aktivisty přišla k Obvodnímu soudu pro Prahu 6 podpořit řada jejich známých. Soudkyně je před zahájením zasedání preventivně vyzvala, aby zachovali důstojnost jednání a nedělali z něj happening. Mladí lidé ji uposlechli.

Večer 9. února dorazily do Šatovky dvě až tři desítky squatterů. Část z nich usedlost opustila po vyjednávání s policií a starostou, deset z nich ale zůstalo na střeše až do následujícího týdne. V prohlášení na internetu aktivisté uvedli, že z Šatovky chtějí udělat prostor pro setkávání lidí, kteří chtějí tvořit, vzdělávat se a žít bez nutnosti generovat zisk. Smyslem jejich akce bylo to, aby dům nezůstal prázdný a aby se jej podařilo oživit.

Areál je neobydlený od roku 2011. Městská část tvrdí, že od té doby čeká na změnu územního plánu, aby mohla z Šatovky vytvořit místo pro setkávání seniorů. Starosta odhadl, že po změně plánu začne rekonstrukce do tří až sedmi let.

Obdobnou kauzu justice projednávala poté, co skupina squatterů obsadila v roce 2009 objekt bývalých lázní na pražském Albertově, aby upozornila na špatný stav budovy. Obvodní soud původně rozdal mladým lidem podmíněné tresty a obecně prospěšné práce, odvolací senát je ale osvobodil a úředníci nakonec v jejich jednání neshledali ani přestupek.

Squatteři si zase u soudů stěžují na zásahy policie při vyklízení obsazených budov. Ústavní soud loni například zamítl stížnost, která kritizovala údajné policejní násilí při vzpomínkové akci v pražské vile Milada v roce 2012.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…