Sranda z Rychetského. Mor! Taky škoda... Účet za silné výroky

14.11.2019 16:39

V úterním vysílání pořadu Fokus Václava Moravce na ČT24 promluvil k tématu Boj za pravdu v Betlémské kapli i předseda ústavního soudu Pavel Rychetský. A přišla reakce dvou právníků.

Sranda z Rychetského. Mor! Taky škoda... Účet za silné výroky
Foto: Repro ČT24
Popisek: Předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský

Rychetský zdůraznil, že nalézání pravdy a spravedlnosti je nalézáním pravdy propojeno. Pokud jde o pravdu ve vztahu k celé společnosti, tak i tam je podle Rychetského její obhajoba velmi důležitá, aby lidé nevěřili takovým lžím, jaké byl schopen vypustit z úst komunista Stanislav Grospič, že většina československých obětí invaze 68 nebyla zavražděna sovětskými okupanty, ale šlo jen o oběti autonehod. „Já myslím, že takový člověk je buď totální hlupák nebo totální gauner,“ pravil předseda Ústavního soudu ČR.

Anketa

Má Tomio Okamura vaši důvěru?

86%
14%
hlasovalo: 31581 lidí

V pořadu také jen nevěřícně kroutil hlavou nad tím, co se to stalo s českou společností. Když dnes hájíte myšlenky, jaké prosazoval i první český prezident Václav Havel, že je třeba hájit lidská práva, pro část společnosti jste „havloid“. Přisoudil to vzniku sociálních sítí, kdy se mají možnost projevovat i neúspěšní a zakomplexovaní lidé, kteří hledají někoho, kdo může za jejich problémy. „Fake news tvoří 75 procent obsahu všech sociálních sítí,“ varoval.

Lidé se také díky nepřesným informacím, které se šíří po sociálních sítích, bojí např. uprchlíků, ačkoli v Česku najdeme minimum žadatelů o azyl ze zemí jako je Afghánistán a jim podobné.

Právníci Tomáš Tyl a Jiří Suchý Rychetského za jeho slova zkritizovali. Tomáš Tyl konstatoval, že je vlastně škoda, že v České republice nemáme mor. „A taky tu nemáme mor, a to je moc velká škoda, protože kdybychom ho tady měli, mohli bychom se ho nebát,“ napsal.

Suchý dodal, že  je zvědav na to, zda se ústavní soudci zachovají nezávisle, pokud se jim na stůl dostane např. kauza nošení šátků na školách.

„Až se šátková kauza dostane na stůl Ústavního soudu, jsem zvědav na zachování objektivity při takovýchto politických prohlášeních předsedy Rychetského. Mám důvodné obavy... Nemluvě o tom, že syn Šabatové pracuje v jeho advokátní kanceláři,“ napsal k tomu Suchý.

Tomáš Tyl komentuje slova soudce Rychetského

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…