Stále se jedná o českých zástupcích na Mandelově pohřbu

07.12.2013 0:00

Ministerstvo zahraničí stále jedná o složení české delegace, která se v Jihoafrické republice zúčastní pohřbu bývalého jihoafrického exprezidenta a legendárního bojovníka proti apartheidu Nelsona Mandely. Konkrétní jména účastníků by měla být známá v nejbližších dnech, prohlásila mluvčí ministerstva Johana Grohová.

Stále se jedná o českých zástupcích na Mandelově pohřbu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér v demisi Jiří Rusnok ve sněmovně

"Jednáme o naší účasti na příslušné úrovni. Oslovili jsme prezidentskou kancelář, vedení sněmovny a samozřejmě i Senátu," sdělila mluvčí.

Státní pohřeb se v JAR uskuteční v neděli 15. prosince

Mandela zemřel v Johannesburgu v noci na pátek. Státní pohřeb se uskuteční v neděli 15. prosince. Mandela bude podle přání pochován ve vesnici Qunu na jihovýchodě Jihoafrické republiky, kde strávil dětství.

Jihoafrický prezident Jacob Zuma na nadcházející neděli 8. prosince vyhlásil celostátní den smutku, po němž bude následovat smuteční týden. Jeho součástí bude pietní ceremonie na johannesburském fotbalovém stadionu. Ta se uskuteční 10. prosince.

Piety se zúčastní Barack Obama i jeho předchůdci Bush a Clinton

Rozloučit se s nositelem Nobelovy ceny za mír přijedou představitelé z celého světa. Pietních akcí se podle agentury AP chtějí zúčastnit mimo jiné americký prezident Barack Obama a jeho předchůdci George Bush mladší a Bill Clinton. Očekáváni jsou také papež František, tibetský duchovní vůdce dalajlama, brazilská prezidentka Dilma Rousseffová nebo významné osobnosti jako zakladatel Microsoftu Bill Gates.

Na českém internetu se objevilo video se soukromým rozhovorem premiéra Jiřího Rusnoka, z něhož vyplývá, že premiérovi se do JAR příliš nechce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ostatkový kříž v Německu plném muslimů? Toto hrozí.“ Došlo na protest před svatým Vítem

18:50 „Ostatkový kříž v Německu plném muslimů? Toto hrozí.“ Došlo na protest před svatým Vítem

„Mít milion podpisů, tak snad vyženu všechny ty antikristy z Poslanecké sněmovny,“ zasmál se v nadsá…