Stalinistický hafík a lidský trpaslík. Bývalý disident Urban se pustil do Filipa

09.02.2014 9:51

Smrt bývalého vysokého funkcionáře Komunistické strany Československa Vasila Biľaka zažehla spor mezi KSČM a pravicí. Podle Jana Urbana, bývalého disidenta a novináře, v něm předseda KSČM Vojtěch Filip dokázal, že je „stalinistickým hafíkem“. Názor zveřejnil na svém blogu na serveru Aktuálně.cz.

Stalinistický hafík a lidský trpaslík. Bývalý disident Urban se pustil do Filipa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

„Co se týče historické role Vasila Biľaka, je třeba konstatovat, že není možné měnit historii a je beze sporu faktem, že byl jedním z iniciátorů pozvání sovětských vojsk. Dnešní doba se na zvací akt dívá různými pohledy," prohlásil Filip. Proti tomuto výroku se ostře ohradila ODS.

Urban zdůrazňuje, že skutečnost, že Vasil Biľak nebyl odsouzen za svoje zločiny, ještě neznamená, že je nespáchal, a cituje zákon: „Vlastizrada je trestný čin podle § 309 trestního zákoníku, který spáchá ten občan ČR, který ve spojení s cizí mocí (každý stát mimo Českou republiku) nebo s cizím činitelem (osoba, která sice není oprávněna jednat jménem cizího státu, ale má na politické dění v něm významný vliv) spáchá trestný čin rozvracení republiky (§ 310), teroristického útoku (§ 311), teroru (§ 312) nebo sabotáže (§ 314).“

„Vojtěch Filip pak jenom po tisíckráte potvrdil, že je stalinistickým hafíkem, nebo, přesněji, beze studu a pokání apologetou stalinismu a stalinistů. Pokoj jeho svědomí. Trpaslíci prostě nevyrostou,“ píše Urban na svém blogu.

Ironicky podotýká, že by možná svá slova o „různých názorech na zvací dopis" mohl pan poslanec vysvětlit rodinám desítek zavražděných v srpnu 1968 i 1969, rodině Pavla Wonky, rodinám politických vězňů a statisíců těch, kdo odešli do emigrace, ztratili zaměstnání nebo nesměli studovat. „Ale to on, celoživotní ne-hrdina, nikdy neudělá. On je přece politik, historik, filosof - a vždy dobře placen nad věcí,“ dodává Urban na Filipovu adresu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…