Stanislav Křeček zásadně: Zakazování „proruských webů“, „boj proti nenávisti“, „urážka Erdogana“. To jste Charlie?

20.04.2016 8:34

Nad plíživým omezováním svobody projevu, které je v přímém protikladu s heslem „Je suis Charlie“, které bylo symbolem svobody tisku a svobody odvážné kritiky, se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz zamýšlí zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček.

Stanislav Křeček zásadně: Zakazování „proruských webů“, „boj proti nenávisti“, „urážka Erdogana“. To jste Charlie?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupce Veřejného ochránce práv Stanislav Křeček

Vzpomíná, jak poté, co bylo zavražděno několik novinářů týdeníku Charlie Hebdo, nám bylo tvrzeno, že šlo o útok na jedno z univerzálních lidských práv, na svobodu vyjadřovat vlastní názor, která nezná žádné tabu. „Nadšené davy na náměstí Place de la Republique zvedly nad hlavy propisky, pera a tužky, aby daly najevo, že teroristy porazíme svobodou vyjadřování, svobodou tisku, svobodou odvážné kritiky a satiry neznající rozdíl mezi zesměšněním Muhammada, Ježíše Krista, Jehovy nebo Obamy a Putina,“ vzpomíná Křeček.

Celý text je ZDE

Ovšem nyní, po patnácti měsících, tu máme poslance, kteří požadují prošetřit, zda odpůrci islámu nejsou „napojeni na Rusko“, a kteří požadují zakázat „proruské weby“. „Máme zde rádoby politika stíhaného státním zástupcem proto, že na sociálních sítích uveřejnil blábol prý ‚hlásající nenávist‘. A zejména tu máme zbrusu nový ‚bruselský‘ zákon, podle kterého mají být trestáni ti, kteří ‚hanobí‘ způsob života třídy, tedy určitého společenství lidí. A hned za našimi hranicemi máme stát, který se považuje za lídra Evropské unie, oprávněného kdekoho poučovat, a který dá souhlas se stíháním novináře Jana Böhmermanna proto, že básničkou ‚urazil‘ tureckého prezidenta,“ poukazuje zástupce ombudsmanky na současný stav.

Upozorňuje, že podle nového „bruselského“ zákona – o kterém naše ministerstvo spravedlnosti soudí, že sice svobodu trochu omezuje, ale z dobrých důvodů – bude moci být i nadále v našem tisku publikováno, že náš prezident je „rusko-čínský šváb“, ale napsat, že všichni prezidenti jsou hlupáci, bude asi už za hranicí trestního práva. „Třídu ‚prezidentů‘ totiž pomlouvat bude patrně zakázáno, asi stejně tak jako ‚třídu‘“ šmejdů, zneužívačů sociálních dávek, nemakačenků atd. atd.,“ podotýká Křeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…