Stanjura: O 42 miliard víc na obranu. Deficit snížíme o 70 miliard

10.05.2023 11:52 | Ze sítí

Vládní koalice má za sebou dlouhé, tvrdé a férové vyjednávání o konsolidačním balíčku. Na vládě dnes doladí jeho detaily. Novinářům to po dvouhodinovém jednání s prezidentem Petrem Pavlem řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Stanjura: O 42 miliard víc na obranu. Deficit snížíme o 70 miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Zbyněk Stanjura

Jednání podle něj musí dnes skončit. Řekl, že konsolidační balíček musí snížit deficit státního rozpočtu o 70 miliard korun. Vzhledem ke schválenému nárůstu výdajů bude ale celkový objem balíčku vyšší, dodal.

Vláda chce balíček ke konsolidaci veřejných financí a detaily důchodové reformy představit ve čtvrtek krátce před polednem. Koalice se naposledy balíčkem zabývala v úterý, šestihodinové zasedání se protáhlo přes půlnoc až do dneška. Jednání budou pokračovat dnes ve vládě a později i v rámci koalice.

Jednání Pavla se Stanjurou bylo původně plánováno na hodinu, trvalo ale dvě hodiny. Podle ministra byla debata na Pražském hradě poměrně podrobná a detailní, má z ní dobrý pocit. Pavlovi sdělil, co ve čtvrtek vláda veřejnosti na tiskové konferenci představí. Podrobnosti nechtěl říct.

arm. gen. v.v. Ing. Petr Pavel, M.A.

  • BPP
  • Profil není převzatý, články vkládá redakce.
  • prezident České republiky

Podle dřívějších Stanjurových vyjádření by měl balíček snížit od příštího roku strukturální deficit, tedy hospodaření státu očištěné o vliv hospodářského cyklu, nejméně o 70 miliard korun, což odpovídá jednomu procentu hrubého domácího produktu (HDP). Loni činil strukturální schodek 2,6 procenta HDP.

„Musíme si uvědomit, že mezitím jsme schválili některé zákony, které zvyšují výdaje,“ oznámil také Stanjura. „Pokud jsme uzákonili, že příští rok půjdou na obranu 2 procenta HDP, tak v číslech to znamená, že letos to bude zhruba 112 miliard a příští rok to bude zhruba 160 miliard. Takže to je dodatečný výdaj. Na obranu. Takže to je dodatečný výdaj na obranu 48 miliard. A současně platí, že chceme ten deficit snížit o 70 miliard,“ řekl ministr financí.

Podle vyjádření členů kabinetu by většina úsporných opatření měla být na výdajové straně rozpočtu, vláda ale chystá také úpravu daně z přidané hodnoty (DPH) nebo rušení některých daňových výjimek.

Pavel minulý týden mluvil o konsolidaci veřejných financí i s premiérem Petrem Fialou (ODS). Prezident po jednání uvedl, že vládní balíček bude muset být dobře vysvětlený, protože bude nepopulární. Lidé podle Pavla musejí většinu opatření chápat a rozumět jim, aby měli jistotu, že je to jediné možné řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Prachy na obranu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedaxmax206 , 10.05.2023 12:23:49
A k čemu to je, proč ministryně války chce F-35 a nevezme nabídku od Švédů, která je naprosto výhodnější a levnější ?

|  12 |  0

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…